Profesor american: Riscul să fii lovit de fulger e la fel de mare ca riscul de tromboză

DE Adrian Costin | Actualizat: 22.04.2021 - 09:00
Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cirstoveanu

Medicii specializați în tromboze spun că riscul e mult mai mare de a dezvolta cheaguri prin infectarea cu coronavirus decât în urma vaccinării

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Cu doar un an în urmă, medicii au început să observe că mulți pacienți cu COVID-19 ajung la urgențe cu accidente vasculare cerebrale și s-au plâns că cheagurile de sânge înfundă aparatele de dializă și alte echipamente folosite pentru a menține în viață pacienții. Medicii specializați în tromboze spun că riscul e mult mai mare de a dezvolta cheaguri prin infectarea cu coronavirus decât în urma vaccinării, relatează CNN.

Specialiștii din unitățile de terapie intensivă au vorbit despre cheaguri de sânge „dramatice” la inimă, ficat și alte organe. Autopsiile unor pacienți COVID din New Orleans au arătat că plămânii lor erau blocați de cheaguri. Unii pacienți tineri, aparent sănătoși, sufereau accidente vasculare cerebrale masive după infectarea cu COVID-19.

Citește și: Capii clanului Căldăraș, Ghiță, Baloo, Garoafa și Miloș, 45 de ani de închisoare pentru atac armat 

„În calitate de expert în tromboze, vă pot spune că este boala cu cea mai mare coagulare a sângelui pe care am văzut-o în viața mea”, a spus dr. Alex Spyropoulos, profesor la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein din New York.

„Fac asta de 25 de ani. Nu am văzut niciodată aceste niveluri de cheaguri de sânge”, a subliniat el.

Spyropoulos și colegii să au făcut o serie de studii care arată că tratarea pacienților COVID cu medicamente anticoagulane poate reduce dramatic sau chiar preveni aceste cheaguri. Iar vaccinarea împotriva COVID-19 le poate preveni cu totul, deoarece protejează împotriva infectărilor, spun medicii.

Specialiștilor li se pare ironic faptul că temerile cu privire la un tip de cheag de sânge mult mai rar pot speria acum oamenii care ar fi vrut să se vaccineze.

Săptămâna trecută, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA au recomandat o pauză în administrarea vaccinului Johnson & Johnson, cât timp experții investighează dacă poate provoca cheaguri de sânge și, dacă da, ce să facă mai departe.

Comitetul consultativ al CDC pentru imunizare s-a reunit săptămâna trecută pentru a discuta problema și a decis să aștepte mai multe informații, după ce 6 femei au dezvoltat un tip foarte neobișnuit de cheag de sânge după ce au făcut vaccinul Johnson & Johnson, precum și alte cazuri posibile. Se vor întâlni din nou vineri pentru a veni cu recomandări - care ar putea include un avertisment suplimentar pentru a ajuta oamenii și medicii să detecteze simptomele sau să stabilească cine ar trebui și cine nu să facă acest vaccin.

Trombozele și factorii de risc

Oricare ar fi riscul cauzat de vaccinuri, experții sunt de acord că este extrem de scăzut.

„Riscul să fii lovit de fulger e la fel de mare ca riscul de a dezvolta această tromboză rară”, a spus Spyropoulos.

Trombozele sunt în general mult mai frecvente decât se crede - afectează 900.000 de americani pe an și sunt cauza morții pentru aproximativ 100.000 de oameni în fiecare an, potrivit CDC. Cel mai des întâlnite sunt cheagurile de sânge din creier.

Aproximativ 795.000 de persoane suferă de accidente vasculare cerebrale în fiecare an în SUA, potrivit American Heart Association. Grupul estimează că 10-15% dintre aceștia sunt adulți cu vârsta sub 45 de ani.

Factorii de risc pentru cheagurile de sânge obișnuite includ intervenții chirurgicale, accidente, tratamente împotriva cancerului și chiar sedentarismul, a spus dr. Mark Crowther, hematolog și expert în tromboze al Societății Americane de Hematologie.

„Există câțiva factori de risc - de exemplu, zborurile lungi cu avionul, ca cel din Hawaii către Los Angeles. Călătoriile prelungite cu mașina sunt factori de risc”, a adăugat Crowther.

Iar infectarea cu coronavirus crește foarte mult acest risc deja obișnuit. Pe de altă parte, vaccinul reduce semnificativ riscul apariției trombozelor asociate infectării cu COVID, a mai spus medicul.

Cazuri foarte rare la vaccinarea cu AstraZeneca și Johnson & Johnson

Mecanismul aflat la baza cheagurilor de sânge legate de vaccinurile Johnson & Johnson și AstraZeneca este extrem de rar și pare să implice un răspuns imunitar puțin înțeles.

„Șansa de a dezvolta ceea ce numim trombocitopenie imunitară indusă de vaccin - sau VITT - este una la un milion”, a spus Spyropoulos.

Pe de altă parte, „șansa de a ajunge la spital cu COVID este aproximativ una din 100 pentru populația adultă. Riscul de a dezvolta un cheag de sânge după spitalizare este probabil unul din cinci sau unul din șase. Beneficiile oricărui vaccin depășesc cu mult riscurile. Punct”, a adăugat el.

„Această complicație a vaccinului este extrem de rară. Cu siguranță, mai multe persoane vor fi ucise de arme de foc în Statele Unite decât din cauza acestei complicații”, a spus și Crowther.

Experții mai spun că tratamentul pentru VITT nu este complicat.

Anticoagulantele utilizate pentru mulți dintre acești pacienți sunt exact cele folosite pentru tratarea cheagurilor de sânge obișnuite, a spus Crowther. Societatea Americană de Hematologie mai spune că administrarea unui produs pe bază de anticorpi numit imunoglobulină intravenoasă poate ajuta la restabilirea unui echilibru sănătos al trombocitelor.

„Orice spital din Statele Unite poate gestiona aceste complicații de coagulare a sângelui”, a spus Crowther.

Ceea ce este important pentru moment este ca medicii să evite utilizarea unui anticoagulant cunoscut sub numele de heparină, deoarece poate provoca aceeași reacție de anticorpi observată la VITT, mai spun medicii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te