Primarii din Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Suceava au înființat „Moldova se dezvoltă”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.12.2018 - 16:59
Momentul semnării alianței „Moldova se dezvoltă”. Foto NewsBucovina.ro

Primari din patru judeţe din Moldova au înființat, luni, la Suceava, inițiativa „Moldova se dezvoltă”, o asociere similară cu „Alianța Vestului”, care va funcționa ca asociație intercomunitară, portivit primarului din Suceava, Ion Lungu.

SHARE

Cei șapte primari care au semnat documentul sunt edilii din municipiilor Iași, Suceava, Roman, Botoşani, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, potrivit unui anunț al primăriei Suceava, potrivit NewsBucovina.ro.
„Acest document este un ACORD CADRU de colaborare, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, să avem creată structura juridică, de tip Asociație Intercomunitară, pentru a fi reprezentativi, ca parteneri de dialog și negociere, privind realizarea obiectivelor menționate prin colaborare la nivel guvernamental și de negociere pentru exercițiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului European ITI – Investiții Teritoriale Integrate – pentru atragerea de fonduri europene. Odată cu semnarea acestui document, lansăm invitaţia către celelalte municipalități din zona vizată să adere la demersul nostru”, a spus primarul Ion Lungu.
Principalul obiectiv al acestei alianțe este promovarea a două mari proiecte de infrastructură: Autostrada est-vest, cu fonduri asigurate de Comisia Europeană și Autostrada nord—sud, care să lege Moldova de București.
„Cred că asocierea pentru Moldova trebuia să o avem mai de mult, având în vedere faptul că problemele de aici sunt mult mai grave decât cele ale Vestului. Îi felicit pe cei patru primari vrednici din vestul ţării, dar nu avem nimic de-a face cu ei. Şi noi, în Moldova, avem primari vrednici, care şi-au făcut datoria, dar din cauza poziţionării noastre geografice, mai mult spre Est decât spre Vest, avem aceste probleme. Faptul că nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal şi Bucureşti, e o mare problemă. Aşa cum i-am spus şi preşedintelui României, la şedinţa Asociaţiilor Municipiilor din România, în măsura în care aceste probleme nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare. De aceea am decis, cei şapte primari care suntem aici, să facem acest parteneriat între localităţi, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, european, dar şi cu alte organisme, în ideea de a dezvolta zona Moldovei”, a mai spus Lungu.
Conform acordului cadru principalele motive pentru realizarea Asocierii „Moldova se dezvoltă” sunt lipsa unei strategii coerente de dezvoltare şi de alocare a resurselor, în vederea diminuării decalajelor dintre Estul şi Vestul ţării; ţinerea în izolare vizibilă cu consecinţe deosebit de grave în ceea ce priveşte creşterea economică a regiunii; depopularea accelerată a regiunii, prin migraţia forţei de muncă active.
Totodată, în document se arată că semnatarii doresc să iniţieze proiecte regionale şi locale ale localităţilor, pentru a contribui la dezvoltarea zonei Moldovei, la reducerea decalajelor faţă de celelalte regiuni istorice ale ţării.
„Asocierea noastră este de parteneriat, cu scopul de a avea eficienţă în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiţii publice sau private, a proiectelor în educaţie, sănătate, mediu, turism etc., fără a exclude participarea autorităţilor centrale, europene sau alte organisme internaţionale. Sursele de finanţare vor fi locale, guvernamentale sau europene, de la caz la caz”, se arată în acordul cadru semnat de primarii de Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Roman.
La fel ca și în cazul coaliția primarilor din vestul țării, asociația Moldova se dezvoltă vrea să atragă fonduri europene în exercițiul bugetar european 2021 – 2027 printr-o nouă formă de organizare: investiție teritorială integrată (ITI).

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.