Primar PNL din Alba, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Prejudiciu mare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.10.2023 - 12:46
Primar PNL din Alba, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals intelectual - Foto: alba24.ro

Primarul comunei Vințu de Jos din Alba, Petru Ioan Barbu (PNL), a fost trimis în judecată de procurori, care îl acuză de săvârșirea a trei infracțiuni: abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Prejudiciul depășește 400.000 de lei.

SHARE

Conform unui comunicat transmis, luni, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, primarul Barbu Petru Ioan a fost deferit justiţiei pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (5 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale) şi uz de fals în formă continuată (5 acte materiale).

Primar PNL din Alba, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Prejudiciu mare

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată o firmă şi administratorul acesteia, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

"În data de 17.12.2020, între UAT Comună Vinţu de Jos, reprezentată de inculpatul primar B.P.I., şi inculpata societate comercială au fost încheiate 5 contracte de prestări servicii în valoare totală de 427.805 lei (TVA inclus),constând în realizarea următoarelor documentaţii: Studiu de fezabilitate, studiu topografic, studiu geotehnic, expertiză tehnică şi studiu hidrologic pentru obiectivul de investiţie 'Extindere Reţea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vinţu de Jos, Judeţul Alba'.

În data de 28.12.2020, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în calitate de primar al comunei Vinţu de Jos şi ordonator principal de credite, inculpatul B.P.I. şi-a exercitat defectuos atribuţiile de serviciu prin încălcarea dispoziţiilor prevăzute de legislaţia primară.

Citește și: Medgidia a rămas fără primar. A fost condamnat la închisoare și muncă în folosul comunităţii

Astfel, acesta a semnat 5 procese-verbale de predare-primire înregistrate în evidenţa Primăriei Comunei Vinţu de Jos de către inculpatul persoană fizică, în numele şi în interesul inculpatei societate comercială, atestând în mod necorespunzător adevărului executarea şi primirea în forma finală a documentaţiilor care au făcut obiectul celor 5 contracte de prestări servicii, respectiv studiu de fezabilitate, studiu topografic, studiu geotehnic, expertiză tehnică şi studiu hidrologic, deşi cunoştea că în realitate acestea nu au fost finalizate şi primite în forma lor finală, iar ulterior a pus la dispoziţia angajaţilor primăriei cele 5 procese-verbale pentru a efectua demersurile aferente plăţii contravalorii acestor documentaţii", spun anchetatorii.

Citește și: Fostul primar PNL din Câmpina a scăpat de închisoare pentru corupție. Prescripţie şi achitare

De asemenea, primarul este acuzat că a avizat şi a acceptat la plată propunerile de angajare a cheltuielilor vizând 5 facturi din data de 28.12.2020, în cuantum total de 427.805 lei (TVA inclus) emise de inculpata societate comercială şi a dispus plata contravalorii acestora la data de 30.12.2020 fără contraprestaţie, cunoscând că acestea reprezentau cheltuieli nejustificate, respectiv servicii care nu au fost finalizate şi predate în forma lor finală, potrivit clauzelor contractuale, până la data plăţii - 30.12.2020 (servicii efectuate parţial - studiu de fezabilitate şi studiu topografic şi servicii neefectuate/ neprestate - studiu geotehnic,expertiză tehnică şi studiu hidrologic), cauzând o pagubă de 427.805 lei bugetului local al UAT Vinţu de Jos şi implicit un folos necuvenit inculpatei societate comercială.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpata societate comercială a restituit integral suma de 427.805 lei persoanei vătămate UAT Vinţu de Jos. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te