Președinta Comisiei JURI, despre respingerea lui Plumb: Nu se știe cum va plăti împrumutul

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.09.2019 - 13:57
Rovana Plumb/Foto: Inquam Photos

Președinta Comisiei juridice (JURI) a Parlamentului European, Lucy Nethsingha, i-a transmis o scrisoare șefului Legislativului comunitar în care îi explică votul negativ dat Rovanei Plumb pentru ocuparea postului de comisar pe Transporturi.

SHARE

Lucy Nethsingha subliniază că există suspiciuni serioase de conflict de interese în privința împrumutului de 800.000 de lei luat de Plumb de la o persoană fizică și avertizând că acest conflict de interese s-ar putea extinde asupra întregii Comisii Europene.

„Comisia Juridică a decis că este necesar să îi transmită președintei alese a Comisiei Europene îngrijorările legate de existența unui posibil conflict de interese în ceea ce privește portofoliul comisarului pentru Transporturi. Aceste îngrijorări sunt generate, pe de o parte, de împrumutul primit de comisarul-desemnat de la o persoană care lucrează în domeniul turismului, iar pe de altă parte, de faptul că, pe baza informațiilor primite de Comisia juridică, nu este clar cum acest împrumut va fi înapoiat în mod deschis și transparent. Așadar, Comisia consideră că în această etapă și până când conflictul de interese este rezolvat, există o îndoială serioasă asupra faptului că Rovana Plumb își poate exercita rolul de comisar european pe Transporturi. Comisia juridică este, de asemenea, îngrijorată de faptul că problemele legate de returnarea actualului împrumut ar putea genera un potențial conflict de interese și în relații cu alte portofolii ale Comisiei Europene”, susține președinta Comisiei JURI, potrviti G4media.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului European, David Sassoli, au avut o discuție legată de situația generată de avizul negativ al Comisiei juridice din PE privind desemnarea Rovanei Plumb și a lui Torcsanyi Laszlo în posturile de comisari europeni.

”Președintele-ales von der Leyen și președintele Sassoli au ținut legătura. Ca pas următor, așteptăm acum o scrisoare a președintelui Parlamentului European, care conține deciziile Parlamentului European. De asemenea, ar trebui să conțină recomnandările Comisiei JURI pentru ambii candidați, în concordanță cu regulile procedurale ale PE”, a declarat un puurtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia JURI a PE nu le-a dat undă verde joi celor doi candidaţi la posturi de comisari europeni ai României, Rovana Plumb, şi Ungariei, Laszlo Torcsanyi, să participe la următoarea etapă a procedurii de audiere, care urma să aibă loc săptămâna viitoare, din cauza unor conflicte de interese.

Comisia Juridică a decis joi, cu unanimitate de voturi, să transmită Comisiei Europene o scrisoare prin care să o informeze că Rovana Plumb nu poate ocupa postul de comisar din cauza conflictului de interese în care aceasta se află în urma contractării împrumutului de 800.000 de lei, bani pe care i-a donat partidului în campania pentru europarlamentare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te