PRECIZARE Documentul privind reglementarea deplasărilor NU a fost înaintat spre aprobare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.03.2020 - 12:18
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

După ce mai ulte site-uri au preluat un document privind reglementarea deplasărilor de la domiciliu pentru evitarea răspândirii COVID 19, Grupului de suport tehnico-științific a precizat că documentul nu a fost înaintat aprobării și că nu are aplicabilitate imediată.

SHARE

Documentul apărut în mediul online prevede ca deplasările de la domiciliu să fie posibile doar în interes de serviciu, la cumpărături sau la medic. Documentul apărut nu este dat și nici semnat.

Autoritățile au discutat și despre posibilitatea de a limita și mai mult deplasarea persoanelor.

„Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:
a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),
b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,
d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.
f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,
g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,
(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.
(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta
persoană care să-i supravegheze.
Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia”, se arată în documentul care a circulat intens, vineri, în mediul on line.

Guvernul afirmă că e doar un scenariu

Grupul de Comunicare Strategică a transmis un comunicat în care susține că măsurile nu au o dată de aplicare, ci când doar un scenariu pe care se discută.

„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020” Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest lucru demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

Citește și Arafat, supărat. DIICOT, sesizat pentru scurgerea în presă a documentului privind deplasările

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”, se arată în comunicatul de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te