Povestea profesorului care își tratează elevii ca pe niște parteneri. Este dascăl la țară de 47 ani

DE Alin Crișan | 27.11.2023 - 21:32
Povestea profesorului care își tratează elevii ca pe niște parteneri. Este dascăl la țară de 47 ani - Foto: Ziarul de Iași

Povestea profesorului care își tratează elevii ca pe niște parteneri. Este dascăl la țară de 47 ani.

SHARE

Un profesor din județul Iași își tratează elevii ca pe niște parteneri. Este dascăl la țară de 47 ani.

Povestea profesorului care își tratează elevii ca pe niște parteneri. Este dascăl la țară de 47 ani

În comuna Andrieşeni, timp de aproape jumătate de secol, Dumitru Cucoranu a fost dedicat educaţiei şi formării copiilor din mediul rural. 

Pentru 47 de ani, în şcolile în care a profesat a susţinut formarea continuă, a inspirat elevii şi le-a demonstrat cât de importantă este învăţătura. În parcursul său profesional, a fost timp de 11 ani directorul Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ciobanu” din Andrieşeni.

Drumul său ca învăţător şi lider al unei şcoli a fost presărat cu încercări, realizări şi pasiune pentru transformarea vieţilor copiilor din sat.

Dumitru Cucoranu descrie meseria de învăţător într-un singur cuvânt, responsabilitate, pentru că „dacă trimiţi în gimnaziu un copil care nu ştie să citească şi să scrie, nu poţi să dai vina pe altcineva”.

Peste 15 generaţii de elevi

Dumitru Cucoranu a pierdut şirul generaţiilor pe care le-a dus la final, întrucât din 47 de ani de carieră timp de 25 de ani a predat la simultan.

Dintre aceştia treisprezece ani a predat la simultan la Glăvăneşti şi doisprezece la Buhăieni. Cert este că mai bine de cincisprezece generaţii au trecut prin mâinile sale.

„În aceşti 25 de ani generaţiile s-au dublat. A fost greu la început, dar frumos. A fost greu nu din punct de vedere al carierei, ci din punct de vedere al condiţiilor de lucru. Făceam naveta din satul meu cu bicicleta.

Era noroi, era greu, dar au fost bucuriile etapei respective, pentru că a fost la început de carieră. Ideea este că la simultan trebuia să te pregăteşti mai bine, să ştii în orice moment lecţia pe care o ai de făcut, să ai materialele pregătite, astfel încât succesiunea la fiecare clasă să fie făcută uşor”, explică dascălul.

Deşi a fost dificil, fiind la început de drum în arta profesoratului, Dumitru Cucoranu mărturiseşte că satisfacţiile au fost pe măsură. Apoi, schimbările în învăţământul rural au fost inevitabile.

Ca urmare a scăderii numărului de elevi, s-a renunţat la orele simultan, mutându-i pe toţi la aceeaşi şcoală. De-a lungul carierei sale, acesta a predat la Glăvăneşti, Buhăieni şi Fântânele. În urma desfiinţării şcolii din Fântânele în anul 2012, acesta a fost mutat la Andrieşeni, unde a fost întrebat de primar dacă nu vrea să fie director.

„Am acceptat cu două condiţii: să nu intre în administraţia şcolii şi să nu încerce să facă politică în şcoală”, precizează cadrul didactic.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te