Tezaur Uman Viu reprezintă un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Povestea meșterului din Apuseni care „îmblânzește” fierul
Județul Cluj este mai bogat cu încă un titlu de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii pentru 2023.
Este vorba de Simion Drînda din satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, meșter care a practicat fierăritul întreaga sa viață, fiind zeci de ani principalul căuaci pe raza celei mai întinse comune clujene.
Citește și: Singura elevă de 10 la BAC din Alba e din Munții Apuseni. Vrea să studieze în țară:„Îmi urmez inima”
„Simionu Florii, așa cum este cunoscut în zonă, are 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, tatăl și bunicul patern practicând aceeași meserie. A crescut ajutând și învățând de mic în atelierul tatălui său, iar din 1975 (adică la 25 de ani) și-a deschis propria fierărie în care a lucrat intensiv până acum câțiva ani.
Fierarul aduce cel de-al 10 titlu TUV pentru Cluj”, informează Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Aceste distincții onorează contribuția însemnată a unor persoane recunoscute de comunitatea lor drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente din patrimoniul cultural.
Dosarul de candidatură a fost depus de echipa de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în urma unor vizite în atelierul căuaciului, potrivit apuseni.info.
Recent, Ministerul Culturii a publicat lista celor 12 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial au fost anunțate în cadrul Programului Tezaure Umane Vii, ediția a XI-a.
Citește și: Misterul morții lui Nicolae Labiș: Călcat de tramvai la doar 21 ani. Partenera sa se va sinucide
Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților, potrivit monitoruldecluj.ro.