Povestea Aliviei, candidată din scaunul cu rotile la primăria Iași. A fost născută perfect sănătoasă

DE Alin Crișan | 21.05.2024 - 21:57
Povestea Aliviei, candidată din scaunul cu rotile la primăria Iași. A fost născută perfect sănătoasă - Foto: Ziarul de Iași

Povestea Aliviei, candidată din scaunul cu rotile la primăria Iași. A fost născută perfect sănătoasă. Tânăra a fost o studentă de top și a reprezentat România la un concurs de frumusețe din Mexic 2022.

SHARE

,,Forța Dreptei”, formațiunea fostului premier Ludovic Orban, a trimis pentru Consiliul Local Iaşi un reprezentant care ar putea deveni vocea persoanelor cu deficienţe locomotorii, a bătrânilor cu mobilitate redusă, și nu numai.

Alivia Petrea este biolog, consilier de mediu, profesor designer de interior, și o persoană care se confruntă zilnic cu obstacolele existente într-un oraş neaccesibilizat corespunzător.

A fost născută perfect sănătoasă

În ciuda faptului că folosește un scaun rulant pentru a se deplasa, asta nu a împiedicat-o pe tânără să exceleze din punct de vedere educaţional. Alivia a absolvit printre primii specializarea ,,Biologie” din cadrul Facultăţii de Agronomie, USV Iaşi, a absolvit un master în Consiliere de Mediu la Facultatea de Biologie din cadrul UAIC Iași şi un master în Genetică Moleculară, iar în prezent îşi finalizează studiile cu masterul profesional ,,Laborator Medical”.

,,Deși am dobândit această condiție în urmă cu puțini ani, născută fiind perfect sănătoasă, eu am continuat să trăiesc o viață obișnuită cu studii universitare, muncă, călătorii, proiecte și implicare socială. Continui să mă implic în viața civică locală și în proiecte internaționale.

Cred că cel mai prețios lucru pe care îl dețin este mintea mea, în care investesc constant educându-mă în diverse domenii. Apoi, ambiția și seriozitatea, prim intermediul acestor trăsături vreau să îmi folosesc ideile, cunoștințele, în folosul comunității în care trăiesc și mă dezvolt alături de 400. 000 de concetățeni ale căror nevoi, lipsuri, cât și oportunități de dezvoltare le cunosc”, a declarat aceasta pentru ,,Ziarul de Iași”.

Planuri privind dezvoltarea orașului

În Consiliul Local Iaşi, așa cum a povestit Alivia, s-ar asigura că drepturile persoanelor cu nevoi speciale sunt respectate, că administraţia locală va face investiţiile necesare pentru a scoate aceste persoane din captivitatea propriilor locuinţe. Mai mult, că lucrările de accesibilizare a spaţiului public respectă normativul.

,,Am decis să mă alătur acestei echipe fără a avea experiență politică , dar cu multe realizări pe plan profesional, educațional, și cu spirit civic. Am constat ca lașul are nevoie să fie reprezenat și de către persoane cu dizabilități locomotorii,  care sunt implicate constant în societate, și care doresc o schimbare. Iașul este un oraș cu suficiente resurse financiare, dar cu o infrastructură neaccesibil uzată pentru multe categorii de persoane, cum ar fi părinții care își plimbă copiii în carucioare, persoanele cu dizabilitati locomotorii, de vedere sau auz, bătrânii care au un grad mare de risc de accidentare din cauza  bordurilor foarte înalte, scările fără mână curentă…nu mai discutăm despre farmacii ori instituțiile neaccesibilizate în care se încalcă regulamentele și standardele europene”, a menționat tânăra.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te