Polițist arestat pentru trafic de droguri. Cum a protejat grupul de infractori din care făcea parte

DE Vlad Alexandru | 10.05.2023 - 13:13
Polițiști pregătiți de acțiune Foto: Facebook/Poliția (imagine cu rol ilustrativ)

Un polițist judiciarist din București a fost arestat într-un caz de trafic de heroină. Omul legii dăpdea informații membrilor unei grupări de crimă organizată astfel încât să scape de tragerea la răspundere penală.

SHARE

Un inspector de Poliție Judiciară a fost arestat într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Acesta a sprijinit un grup infracțional astfel încât să scape de răspunderea penală. 

Gruparea infracțională a fost înființată în 2022, iar polițistul avea acces la informații nepublice. 

Este vorba despre inspectorul Florentin Barbacariu, cunoscut sub numele de„Barbi”

Polițist arestat pentru trafic de droguri. Cum a protejat gruparea din care făcea parte 

Polițistul a fost reținut apoi arestat alături de membrii grupării de traficanți de droguri. Conform procurorilor DIICOT este vorba de droguri de mare risc și anume heroină.

pentru a obșine venituri mai mari, drogurile erau amestecate cu alte substanțe făcându-le mai periculoase decât cele inițiale.  

Citește și: Un traficant care vindea "moartea albă", prins râzând de poza cu el afișată de polițiști prin oraș

”La datele de 08 și 09.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o durată de 24 ore a trei

 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului, divulgarea

 informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, accesul ilegal la un sistem informatic și conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2022, a fost constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

În vederea realizării scopului grupului infracțional organizat, membrii acestuia au organizat și coordonat tranzacții repetate cu droguri de mare risc (heroină).

După ce intrau în posesia drogurilor, heroina era pregătită pentru vânzare (fiind amestecată cu diferite substanțe, în vederea obținerii unor profituri cât mai mari) și, ulterior, comercializată în municipiul București, doar unor persoane în care membrii aveau deplină încredere.

În cursul urmăririi penale, la data de 15.04.2023, a fost identificat și indisponibilizat un transport de aproximativ un kilogram de heroină”, au transmis DIICOT și Poliția.

Polițistul l-a avertizat pe liderul rețelei că este urmărit de colegii săi  

”Cu privire la unul dintre inculpații reținuți în cauză, având calitatea de ofițer de poliție judiciară, s-a reținut că, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, a sprijinit grupul infracțional organizat prin acțiuni și inacțiuni.

În concret, în luna martie 2023, acesta a comunicat unuia dintre liderii grupului infracțional organizat faptul că este cercetat într-un dosar penal, transmițând atât obiectul dosarului, cât și persoanele vizate de respectiva cauză, sfătuindu-l cu privire la modalitatea în care să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

Citește și: Polițist la rutieră ziua, noaptea traficant de droguri. „Omul legii”, prins când vindea cocaină

În luna aprilie 2023, deși a luat cunoștință despre săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri având ca obiect cantitatea de aproximativ un kilogram de heroină, nu a luat măsurile necesare, potrivit

 atribuțiilor de serviciu, într-un dosar pe care îl avea în instrumentare, acordând sfaturi celorlalți doi inculpați cu privire la modul în care trebuie să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În cursul lunii martie 2023, inculpatul a divulgat, fără drept, informații nepublice, obținute prin accesarea bazelor de date, accesând, fără drept, sistemele informatice pe care sunt stocate bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: S-au dat drept polițiști și i-au luat drogurile unui traficant

În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, la sfârșitul lunii martie 2023, a primit de la liderul grupului infracțional organizat mai multe bunuri și, la data de 22.04.2023, a acceptat promisiunea acestuia de

 a-i da un telefon mobil, pentru a-l avertiza (prin divulgarea de informații cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu), a-l proteja (prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cauze penale care îl

 priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia, aflate în instrumentarea sa) și a-l favoriza (prin sprijinul acordat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în cauze penale

 care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia și în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală), în legătură cu activitățile de trafic de droguri de mare risc desfășurate de acesta și ceilalți membri ai grupului infracțional din care acesta făcea parte.

Citește și: Șefă de poliție și șefa unei rețele de trafic de droguri. O așteaptă vreo 20 de ani de pușcărie

La data de 09.05.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul București a dispus măsura arestului preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, față de cei trei inculpați”, au mai transmis autoritățile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate București și D.G.P.M.B. – Serviciul Grupări Infracționale Violente.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te