"Pe întreg parcursul procesului de votare de la nivelul municipiului Bucureşti, au fost semnalate 90 de posibile incidente. Dintre acestea, 37 nu s-au confirmat, opt situaţii fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale, iar în 18 cazuri au fost constatate şi aplicate sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 22.800 lei", se arată în comunicatul poliției.
Alte situaţii au fost comunicate către autoritatea competentă - Biroul Electoral.
La nivelul Sectorului 1 au fost înregistrate 16 sesizări, fiind întocmite două dosare penale. Unul dintre acestea priveşte săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor, fiind sesizat, prin sistem 112, faptul că dintr-un autoturism s-ar da sume de bani.
În Sectorul 2 au fost înregistrate 19 sesizări, o persoană fiind sancţionată contravenţional pentru apelare abuzivă a sistemului 112.
În Sectorul 3 au fost înregistrate 14 sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot, o persoană exercitându-şi dreptul electoral cu o carte de identitate ce figura ca anulată.
În Sectorul 4 au fost înregistrate şapte sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de furt, fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.
În Sectorul 5 au fost înregistrate 24 de sesizări, fiind întocmite trei dosare penale privind săvârşirea infracţiunilor de fraudă la urne, când s-a constatat lipsa unui buletin de vot. Buletinul a fost găsit ulterior, în altă urnă, dar se efectuează, în continuare, verificări în vederea stabilirii situaţiei de fapt, urmând a fi dispuse măsurile legale.
Au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale pentru continuarea campaniei electorale după termenul prevăzut prin lege, prin apel 112 fiind sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în Sectorul 5, ar rula clipuri cu conţinut electoral.
La cele două locaţii, pentru verificări, s-au deplasat poliţişti din cadrul Secţiei 18. A fost identificat administratorul care gestiona panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei, conform Legii nr.115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. De asemenea, i s-a pus în vedere să stopeze rularea clipurilor în cauză.
În Sectorul 6 au fost înregistrate 10 sesizări, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot. O persoană a prezentat la urne un document de identitate neregăsit în evidenţe. Având în vedere suspiciunile cu privire la veridicitatea documentului, sub supravegherea unităţii de parchet competente se efectuează cercetări în vederea stabilirii situaţiei de fapt.
"Menţionăm şi faptul că, de la încheierea procesului electoral şi până în prezent, la nivelul Poliţiei Capitalei au fost înregistrate nouă sesizări - şase ale unor persoane şi trei din partea unor organizaţii, în care sunt reclamate diverse aspecte în legătură cu procesul de votare", arată sursa citată.
Toate fac obiectul unor verificări efectuate de unităţile de poliţie, urmând a fi dispuse măsurile legale.
În ziua votului, aproximativ 3.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi alte forţe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au acţionat pentru bună desfăşurare a procesului alegerilor locale.