Alexandra Toader este doctor în istorie, cu o cercetare în domeniul istoriei comunismului în România, cercetător științific al Facultății de Istorie.
În martie 2018, la propunerea președintelui României, Klaus Iohannis, am fost numită în funcția de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
Pe 17 ianuarie a.c. premierul Ludovic Orban a numit-o în fruntea IICMER.
„Pentru mine, această poziție a reprezentat o enormă responsabilitate. Mă despart cu greu de munca depusă la CNSAS, dar am convingerea că am contribuit și eu la deconspirarea colaboratorilor și lucrătorilor fostei Securități, timp de aproape doi ani (...) La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, a spus Toader.
Care sunt prioritățile IICCMER?
Ce se mai întâmplă cu anchetarea crimelor comunismului?
Vor mai fi trimiși în judecată torționari comuniști, precum Vișinescu și Ficior?
De ce se relativizează Fenomenul Pitești?
Doare legionarii au fost vinovați pentru Pitești?
Vom discuta aceste teme cu Alexandra Toader, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), invitată la Newsweek LIVE.