PNL, reacție la raportul GRECO: Guvernul să desființeze Secția Specială

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.07.2019 - 14:11

Președintele PNL, Ludovic Orban, a cerut marți Guvernului Dăncilă să își ia angajamentul că va desființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor de Justiție (SIIJ), ca reacție la publicarea rapoartelor Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO).

SHARE

”Experții internaționali confirmă o dată în plus, în aceeași abordare cu cea a Comisiei de la Veneția și a Comisiei Europene, faptul că deciziile luate de PSD și ALDE nu au avut alt scop decât acela de a compromite lupta împotriva corupției, independența justiției și funcționarea statului de drept. Solicităm Guvernului României să se angajeze în fața instituțiilor europene că va susține acest proiect de lege (al PNL – n. red.) pentru desființarea Secției Speciale și că va sprijini efectiv implementarea pe deplin și complet a recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Obiectivul țării noastre trebuie să fie acela de a obține ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, iar acest lucru este posibil doar prin îndeplinirea standardelor prevăzute în rapoartele Comisiei Europene”, a declarat Ludovic Orban, potrivit G4media.

Liderul liberal subliniază că partidul pe care îl conduce a inițiat un proiect de lege pentru desființarea Secției Speciale pentru anchetarea magistraților, adoptat tacit în Camera Deputaților și aflat în dezbaterea Senatului în calitate de cameră decizională.

Citește și: Secția Specială de investigare a magistraților este o anomalie, confirmă GRECO

Orban amintește angajamentele luate de partidele parlamentare semnatare ale pactului de la Cotroceni: revizuirea legilor Justiției, a ordonanțelor care au operat modificări ale acestora, abandonarea proiectelor care vizează modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și reluarea de la zero a discuțiilor, numai în acord cu observațiile Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.

El avertizează că, în condițiile în care situația Secției Speciale se află în analiza Curții de Justiție a Uniunii Europene, o probabilă decizie nefavoriabilă a acesteia nu va face decât să afecteze și mai mult credibilitatea sistemului de justiție din România.

Citește și: Ana Birchall, despre rapoartele GRECO: Când ești într-un club, respecți regulile

Ministerul Justiției a publicat marți dimineață rapoartele Grupului Statelor Împotriva Corupției (GRECO) referitoare la România, cele mai dure critici fiind aduse Secției speciale pentru anchetarea magistraților. Specialiștii GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au blamat noua structură de parchet.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -