În pieţe "au răsărit" urzicile. Dar preţul e deocamdată unul înţepător. 40 de lei kilogramul. "Este exagerat, în contextul în care anul trecut, cât erau? Cred că undeva la 25-30 de lei. Deci preţurile cresc de la zi la zi. Dacă vorbim de carnea de pui, sunt mai scumpe", spune un român.
Şi nu doar dacă vorbim de carnea de pui, ci şi de cea de porc sau de vită. În aceeaşi piaţă unde am găsit urzici la 40 de lei kilogramul, carnea de porc se vinde cu 24 de lei pe kilogram iar cea de vită cu 38 de lei. "(n.r. Preţul) e mare. Dacă iubim, putem să cumpărăm", mărturiseşte un client.
"Sunt pline de vitamine liposolubile, adică vitamină K, E, A. Hidratează foarte bine, având multe minerale în compoziţia lor", a explicat Lygia Alexandrescu, nutriţionist. O sută de grame de urzici conţin doar 66 de calorii, potrivit unui reportaj realizat la un post de televiziune.
Urzicile – proprietăți
Diuretice; Antiinflamatoare; Antihemoragice; Imunostimulatoare; Antitusive; Emoliente; Vitaminizante; Tonice; Cicatrizante; Astringente; Dezintoxicante; Antiseptice; Antitoxice; Antiinfecțioase; Antibronșitice; Antianemice; Digestive; Laxative.
Valori nutriționale pentru 100 grame de urzici
Acid folic – 14 mcg; Calorii – 42 kcal; Vitamina A – 2.011 IU; Vitamina B – 0,103 mg; Vitamina K – 498,6 mcg; Fibre – 6,9 g; Calciu – 481 mg; Fier – 1,64 mg; Magneziu – 57 mg; Fosfor – 71 mg; Zinc – 0,34 mg; Potasiu – 334 mg; Proteine – 2,71 mg.
Urzicile se folosesc pentru uz extern în următoarele afecțiuni
Plăgi; Eczeme; Arsuri; Psoriazis; Dermatoze; Înțepături de insecte; Urticarie; Unghii casante; Seboree; Alopecie; Mătreață; Gingivită; Stomatită; Micoze cutanante.
Plantele care cresc pe marginea șanțului
Urzica este răspândită prin locuri necultivate de la câmpie, deal sau munte, în Europa, nordul Africii, Asia și America de Nord. Le poți vedea de primăvara devreme până toamna, târziu, pe lângă garduri, pe marginea drumurilor și a apelor, în grădini, livezi, pe dealuri.