Dacă fructele de câmp au fost compromise în solarii, producția este anul acesta generoasă.
În localitatea Micula Nouă din județul Satu-Mare, acest tânăr culege roadele din solarii. Fructele dulci și zemoase sunt aşezate în sute de caserole care vor ajunge în piețe. Sunt soiuri italiene, aduse din pepinierele din peninsulă, conform PROTV.
Plantațiile de căpșuni sunt puternic afectate de temperaturile scăzute din ultimele săptămâni
Soiurile Clery și Joly sunt preferate de productorii noștri pentru că rezistă la boli, se adaptează bine la tipurile de sol din ţara noastră, iar fructele sunt medii spre mari și parfumate. Odată puse la vânzare sunt concurate de suratele lor din Turcia şi Grecia.
Din păcate, vremea capricioasă, de aprilie, a distrus multe hectare de căpșuni cultivate în câmp.
Citeşte şi: În ce domeniu face Rusia concurenţă neloială, în Europa, pentru că nu mai are voie să vândă gaz
Doar cei care au investit în solarii și-au păstrat recolta. Iar în fața schimbărilor climatice, tot mai mulți agricultori se gândesc să-și mute producția în interior.
Emil Conț, Producător Agricol: „Am făcut 8 solarii şi am vrea să mai facem 5”.
Reporter: E mai riscant afară?
Producătir Agricol: „Da, este mult mai riscant, pentru că vremea este schimbată. Anul acesta e mai puţin bun pentru că a fost mult timp rece”.
Radu Cocîrcă, Fermier: „Am avut primăvara asta multe zile cu temperaturi scăzute, 2 îngheţuri târzii. Cultivăm în solarii soiul Clery deoarece are adaptabilitate bună, un soi dulce. Soiurile româneşti nu se mai găsesc şi s-au pierdut. Soiurile româneşti nu erau aşa rezistente la transport".
Citeşte şi: Ciucă, după vizita la Azomureș: „Am vrut să aflăm de ce nu s-a pornit producţia”
Sunt mulţi producători autohtoni care preferă soiurile italiene sau olandeze, extrem de productive, care ajung la aproape un kilogram de fructe pe plantă. Acum, la început de sezon, căpșunile vândute ca româneşti pot costa şi 50 de lei kilogramul.