Piloții TAROM cu 30.000 lei/lună și pensie de 13.000 lei, în grevă pentru salarii. E haos la Otopeni

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.07.2024 - 14:19
Piloții TAROM cu 30.000 lei/lună și pensie de 13.000 lei, în grevă pentru salarii. E haos la Otopeni - Foto: Profimedia Images
Piloții TAROM cu 30.000 lei/lună și pensie de 13.000 lei, în grevă pentru salarii. E haos la Otopeni - Foto: Profimedia Images

Piloții TAROM cu salarii de 30.000 lei/lună și poensie de 13.000 lei, în grevă. E haos la Otopeni unde oamenii au fost anunțați că abvioanele lor nu vor mai decola. Situația fost creată de piloți care au decis să ceară salarii mai mari.

SHARE

Mai multe curse TAROM au fost anulate în seara trecută de pe Aeroportul Otopeni. La prima vedere pare o grevă spontană a piloților TAROM care vor salarii mai mari. 

Piloții TAROM cu 30.000 lei/lună și pensie de 13.000 lei, în grevă pentru salarii. E haos la Otopeni

Salariile piloților TAROM se situează între 5.000 și 6.000 de euro, foarte mari pentru România, dar mai mici decât ale colegilor din alte companii.

Pentru detalii despre salariile piloților citiți AICI

Piloții cer majorarea bugetului de salariului cu 30% și renegocierea contractului colectiv, de la 1 august, contract care urmează să expire în luna octombrie. 

Trebuie spus că piloții suht beneficiari ai pensiilor de serviciu. Astfel, Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.377 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.917 de lei, din care 8.307 lei suportaţi din bugetul de stat.

TAROM are datorii de peste 1.000.000.000 de lei și peirderi anuale de peste un sfert de miliard. Detalii AICI

După ce noaptea trecută au fost anulate trei zboruri după ce piloții companiei au anunțat că sunt bolnavi, potrivit unor surse Antena 3 CNN, în această dimineață, alți nouă piloți au anunțat compania că sunt inapți pentru zbor, având probleme de sănătate.

Prima reacție a lui Grindeanu

„Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală!
Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor!
De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM.

Citește și: Lovitură dură pentru români! TAROM închide o rută intens circulată. Care sunt motivele?

Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcționare a TAROM!
Aștept o comunicare publică aplicată și detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunțe soluțiile identificate!”, a spus Grindeanu.

Comisia Europeană a aprobat, în martie, planurile României de a acorda firmei TAROM, transportatorul aerian naţional deţinut de stat, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei), în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, informează Agerpres.

Citește și: Compania TAROM, salvată cu o infuzie de 95.300.000€. Rutele care nu aduc bani se închid

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te