China a demarat o politică de supraveghere masivă în această regiune după numeroase atacuri mortale comise împotriva civililor și pe care autoritățile de la Beijing le atribuie islamiștilor separatiști uiguri.
Organizațiile pentru drepturile omului acuză China că a internat cel puțin un milion de musulmani în „lagăre de reeducare” din provincia Xinjiang.
Autoritățile comuniste afirmă însă că ar fi vorba despre „centre de formare profesională” destinate distanțării populației de extremismul religios. Noul raport realizat de Center for Global Policy (CGP) afirmă că trei zone din Xinjiang au înrolat cel puțin 570.000 de persoane pentru prelucrarea bumbacului în cadrul unui program obligatoriu administrat de stat.
Think-thank-ul american susține că se bazează pe documente oficiale ale autorităților chineze care au fost publicate pe internet. Potrivit acestuia, numărul real ar putea fi chiar mai mare.
Autoritățile comuniste afirmă însă toți „studenții” care au fost la „centrele de formare” și-au „terminat studiile” însă raportul acuză Beijingul că i-a obligat pe unii să accepte locuri de muncă, adesea de culegere manuală a bumbacului. Aproximativ 20% din producția mondială de bumbac provine din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei.
CGP afirmă că participanții la acest program de stat sunt supravegheați îndeaproape de poliție și obligați să urmeze cursuri de ideologie.
Raportul afirmă că autoritățile locale sunt puternic încurajate de la centru să se înscrie în program pentru a crește veniturile în zonele rurale și să-și îndeplinească astfel obiectivele de reducere a sărăciei, potrivit hotnews.ro.