Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,12 %
Marcel Ciolacu 20,64 %
93,52 %
Elena Lasconi 17,40 %
George Simion 14,30 %
Click aici pentru rezultate complete

Peste 22.000 de bancnote false de 100 de lei, puse în circulație. Gruparea, trimisă în judecată

DE Miruna Moldoveanu | 30.12.2020 - 16:50
Artizanii "super leului", trimiși în judecată/FOTO: DIICOT
Artizanii "super leului", trimiși în judecată/FOTO: DIICOT

DIICOT a anunţat, miercuri, trimiterea în judecată a trei persoane din gruparea suspectată că a pus în circulaţie peste 22.700 de bancnote de 100 de lei falsificate. Falsurile erau extrem de bine realizate, fiind denumite de anchetatori „super leu”.

SHARE

Potrivit DIICOT, procurorii au trimis în judecată trei persoane, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, falsificare de monedă, complicitate la falsificarea de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării și înșelăciune.

Conform procurorilor, în perioada 2014 – 24.06.2020, cei trei au constituit un grup infracțional organizat specializat în falsificarea de bancnote din cupiura de 100 de lei. Liderul grupării, cu sprijinul celorlalți membri, a falsificat 23.042 bancnote de 100 de lei, dintre care a pus în circulație 22.716, producând astfel un prejudiciu total de 2.271.600 lei.

Procurorii spun că falsurile aveau o calitate superioară, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fiind aproape imposibil de identificat de către persoanele care intrau în posesia acestora. Faalsurile au fost codificate de anchetatori sub denumirea de ”super leu".

 

„Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când nu se dețineau niciun fel de date sau informații cu privire la proveniența acesteia, ca urmare a faptului că aceasta era identificată în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei.

În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale) niciunul dintre aceştia nu a putut oferi suport informațional deoarece la momentul încasării nu și-a putut da seama că bancnota este un fals", mai arată procurorii.

 

Conform acestora, autorii au putut fi identificați în urma coroborării datelor din cele aproximativ 800 de cauze penale înregistrate la nivel național care aveau ca obiect bancnote din cupiură de 100 lei, din tipul de fals cunoscut sub denumirea generică “SUPERLEU”. Dosarul a fost trimis Tribunalului București, potrivit hotnews.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te