Biserica Ortodoxă Română nu e singura aflată într-o semnificativă tulburare internă în această perioadă, scrie libertatea.ro.
„Și majoritatea celor din spațiul neoprotestant au, mai degrabă, rezerve față de vaccin”, recunoaște cercetătorul în domeniul filologiei biblice Emanuel Conțac, conferențiar universitar la Institutul Teologic Penticostal din România.
„Dar dacă îl iubesc pe aproapele meu ca pe mine însumi, sunt dispus să cedez un anumit teritoriu pe care îl consider important, pentru a-l proteja pe celălalt”.
Emanuel Conțac, cercetător la Institutul Penticostal, a remarcat ce s-a întâmplat după intervențiile sale pe Facebook.
Citește și: „Patrioții” cad pe capete. Antivacciniștii ajung la spital sau mor după protestul din 2 octombrie
Pe pagina sa a explicat de ce s-a vaccinat. „Eu nu m-am vaccinat fiindcă m-a obligat cineva, ci fiindcă am considerat că am nevoie de o protecție (relativă). Prin urmare, discuția în termeni de «obligație vs libertate» nu are sens pentru mine”, a postat Emanuel Conțac.
„Discuțiile actuale despre vaccin sunt sterile cel puțin pentru o generație (dacă nu chiar pentru două). Interlocutorii care se situează în tabere opuse nu se pot întâlni și nu se pot auzi. Vaccinatul și nevaccinatul sunt ca doi ghețari ale căror vârfuri nu se pot apropia, din motive evidente: fiecare poartă, în partea nevăzută, aflată sub apă, un gabarit imens care face imposibilă «întâlnirea la vârf»”, a scris conferențiarul într-un alt status.
Citește și: Liderul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, internat în spital, în SUA
A fost criticat, în sute de comentarii primite la postările sale, că s-ar fi îndepărtat de la datoria teologică sau că ar fi fost plătit ca să facă propagandă pro-vaccin.
"Cred că este important ca teologii să facă acest efort de reflecție critică, să le spună oamenilor cum ar trebui să procedeze, având în vedere că ne luăm reperele etice din Scriptură și că imperativul iubirii de aproape este al doilea după imperativul iubirii de Dumnezeu. Iisus Hristos a rezumat întreaga legislație din Vechiul Testament la două porunci: să îl iubești pe Dumnezeu cu toată puterea ta, cu tot cugetul tău, și pe aproapele tău ca pe tine însuți.", a replicat Conțac.