Pensionarii români pot beneficia de noi bilete de tratament balnear. Cum poți intra în posesia lor

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.10.2023 - 18:56
Pensionarii români pot beneficia de noi bilete de tratament balnear. Cum poți intra în posesia lor - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Pensionarii români pot beneficia de noi bilete de tratament balnear. Află cum poți intra în posesia biletelor și câte a pus Casa Națională de Pensii Publice în circulație.

SHARE

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat recent că pune la dispoziția pensionarilor și salariații care au nevoie 10.000 de noi bilete de tratament balnear. Inițial, pentru acest an, numărul biletelor de tratament balnear de care pot beneficia atât pensionarii, cât și salariații care suferă de diverse afecțiuni medicale a fost stabilit la peste 60.000, fiind, de fapt, identic cu cel din 2022.

Pensionarii români pot beneficia de noi bilete de tratament balnear. Cum poți intra în posesia lor

CNPP a anunțat miercuri că, "prin intermediul caselor teritoriale de pensii, pune la dispoziția pensionarilor și asiguraților sistemului public de pensii noi bilete de tratament balnear în perioada imediat următoare. Marți, 10 octombrie 2023, CNPP a semnat noi contracte subsecvente cu operatorii de turism balnear aflați în relație contractuală cu instituția".

Citește și: 10.000 de pensionari pot merge în stațiuni la tratament. Pentru ce locații pot opta aceștia

Potrivit CNPP, astfel se asigură pensionarilor sau salariaților cu probleme de sănătate "un număr suplimentar de 10.000 locuri, disponibile până la sfârșitul anului în curs, respectiv pentru seriile 15 – 18".

Cei interesați se pot adresa deja caselor teritoriale de pensii. Totodată, biletele de tratament balnear pot fi solicitate și online.

Prin HG 172/2023, ce se aplică din 6 martie, s-a stabilit asigurarea, în 2023, a unui număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere.

Suplimentar, la numărul de bilete de mai sus se adăugă și bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.

Cum se pot cere biletele de tratament balnear

Biletele de tratament se acordă persoanelor îndreptățite, la cerere, fiecare dintre acestea putând beneficia, în cursul unui an calendaristic, de un singur bilet de tratament.

Astfel, biletele se acordă la cerere numai anumitor categorii de persoane care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale. Concret, pot beneficia de un bilet de tratament în acest an cei ce sunt asigurați în sistemul public de pensii și pensionarii din acest sistem, precum și cei care au dreptul la aceste bilete printr-un act normativ special.

Citește și: Cu ce procent infim cresc, în mod real pensiile la 1 ianuarie după ce alimentele s-au scumpit cu 10%

Distribuirea biletelor de tratament balnear o face Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), prin casele teritoriale de pensii. Mai exact, cei care doresc să se înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii sau online (utilizând site-ul CNPP) o cerere, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului.

Potrivit CNPP, actele necesare pentru obținerea biletelor sunt, de principiu, următoarele:

- document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
- declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
- biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

După cum subliniază și CNPP, cererile de acordare a biletelor de tratament balnear sunt ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare cerere în parte. Apoi, dacă se întâmplă ca mai multe cereri să aibă același punctaj, departajarea se va face în funcție de numărul de bilete de tratament de care a beneficiat fiecare persoană în ultimii doi ani.

Așadar, au mai multe șanse să plece la tratament persoanele care au fost doar o dată sau nu au fost deloc în stațiune în ultimii doi, potrivit avocatnet.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te