Potrivit legii, aceşti bani sunt justificaţi doar în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a fiecărui parlamentar conform căreia acesta a cheltuit fondurile pentru propriul cabinet: de la protocol şi curăţenie până la achiziţia de furnituri de birou. Nu sunt necesare alte justificări.
Potrivit surselor ZDI, în unele cazuri, banii „pe semnătură”, aşa cum alintă parlamentarii acest tip de venit, nu sunt cheltuiţi în mod neapărat pentru cabinet. Cel mai relevant exemplu ne-a fost relatat de un fost angajat al unui cabinet: parlamentarul ar fi semnat că a cheltuit fondurile, dar banii încasaţi ar fi fost puşi la „ciorap” pentru campanii electorale sau ar fi alimentat conturile partidului sub formă de donaţie.
Important: banii „pe semnătură” nu fac obiectul vreunui control, legea prevede doar declaraţia de propria răspundere.
Într-un an, în cazul parlamentarilor ieşeni, suma totală „pe semnătură” ajunge la peste 2,8 milioane lei (circa 500.000 euro), iar dacă ne referim la nivel naţional, atunci deputaţii şi senatorii cheltuiesc anual peste 78 milioane lei (peste 15 milioane euro) doar în baza unei declaraţii pe proprie răspundere.
Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro.