Patru români au furat plumbul de pe 36 de biserici istorice din Anglia. Paguba: 2,1 milioane de lire

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.04.2021 - 10:53
Hoții români au produs pagube de milioane unor clădiri istorice Foto: somersetcountygazette.co.uk

Unele biserici jefuite au peste o mie de ani. Banda de hoți români a fost prinsă după ce a furat timp de doi ani plumbul de pe acoperișul a 36 de biserici istorice din Somerset, Lincolnshire, Cambridgeshire, Yorkshire, Dorset, Wiltshire, Suffolk, Leicestershire și Derbyshire.

SHARE

Pentru prinderea hoților a fost necesară o operațiune comună a poliției din cinci comitate. 

Constantin Motescu (32 de ani), Paul Buică (25 de ani) Mihai Birtu (24 de ani) și Laurențiu Sucea (38 de ani) au fost condamnați la închisoare după ce , timp de doi ani, au furat tone de plumb de pe acoperișurile a 36 de biserici istorice din Anglia, iar pagubele provocate, incluzând și reparațiile au fost de peste 2,1 milioane de lire sterline.

Una dintre bisericle din Somerset a avut nevoie de un plan de refacere din temelii după ce hoții au furat plumbul de pe acoperiș. 

Citește și

Legătura dintre uciderea lui Emi Pian și execuția lui Aly Sadoveanu

"Unele dintre clădiri au o vechime de peste o mie de ani, astfel încât acești bărbați au distrus sute de ani din moștenirea noastră istorică.

Unele congregații bisericești încă se luptă să găsească fonduri pentru repararea pagubelor și restaurarea clădirilor lor istorice, care înseamnă foarte mult pentru ei și pentru comunitățile locale pe care le deservesc.

Marea majoritate a acestor biserici sunt asigurate, dar asigurarea acoperă doar o mică parte din costuri, astfel încât congregațiile au vor plăti restul facturilor. 

Citește și

Recompensă de un milion de dolari pe capul călăului care l-a împușcat în cap pe Aly Sadoveanu

Nu este încă clar pentru ce au cheltuit acești inculpați banii pe care i-au câștigat din aceste furturi și investigațiile în acest sens sunt încă în curs", a declarat inspectorul șef Jon Shield, de la poliția din Lincolnshire, conform Somerset County Gazette.

Printre bisericile jefuite se numără St Peter and St Pauls, South Petherton; St Edward King and Martyr, Goathurst; St Mary's, Glastonbury; St Giles', Bradford-on-Tone; St Andrew and St Mary, Pitminster; Holy Cross, Middlezoy; St Mary's, Barrington; St Peter's, Ilton; St Mary's, Chetserblade; and St John the Baptist.

„Metalul furat are valoare istorică și culturală și îndepărtarea acestuia duce la daune ireparabile clădirilor de patrimoniu, motiv pentru care abordarea acestei probleme este atât de importantă”.

Constantin Motescu,(32 de ani), of Stebbings, Sutton Hill, Telford, șase ani și jumătate de închisoare.

Paul Buică, (25 de ani), of George Street, Birmingham, șase ani de închisoare

Mihai Birtu, (24 de ani), of Port Street, Evesham, trei ani și șapte luni de închisoare 

Laurențiu Sucea,(38 de ani), of George Street, Birmingham, șase ani și jumătate de închisoare

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.