Patronul Fermei Dacilor și cei doi administratori, reținuți. Ce acuzații li se aduc

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.01.2024 - 20:18
Patronul Fermei Dacilor și cei doi administratori, reținuți. Ce acuzații li se aduc - Foto: INQUAM PHOTOS / Ovidiu Misick
Patronul Fermei Dacilor și cei doi administratori, reținuți. Ce acuzații li se aduc - Foto: INQUAM PHOTOS / Ovidiu Misick
Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, reținut în cazul incendiului de la pensiune Foto: Digi 24
Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, reținut în cazul incendiului de la pensiune Foto: Digi 24

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, dar și cei doi administratori ai pensiunii, au fost reținuți de procurori în dosarul incendiului din a doua zi de Crăciun, în urma căruia au murit 8 oameni.

SHARE

Au fost decise primele rețineri în dosarul privind incendiul de la Ferma Dacilor, produs în a doua zi de Crăciun, în urma căruia au pierit 8 oameni, trei dintre aceștia fiind minori. 

Procurorii au decis ca patronul, Cornel Dinicu, și cei doi administratori ai pensiunii, Adrian Vitomir Ristin și Marian-Viorel Olteanu, să fie reținuți. 

Patronul Fermei Dacilor și cei doi administratori, reținuți. Ce acuzații li se aduc?

Potrivit procurorilor, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul societății comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar și a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova.

Citește și: Primele concluzii după incendiul de la Ferma Dacilor. Arafat: Centrala de alarmare, nefuncțională

Conform anchetatorilor, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire.

Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții.

De asemenea, unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu, precizează sursa citată.

Citește și: Prima reacție a patronilor de la Ferma Dacilor după tragedie:”A ars de sus în jos. Nu ies calculele”

„Situația expusă anterior a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind «efectul termic al curentului electric»”, se arată în comunicatul Parchetului Prahova.

Percheziții în dosarul incendiului de la Ferma Dacilor

În cursul zilei de marţi, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau îşi au domiciliul șapte persoane fizice şi au fost emise şi puse în executare un număr de șase mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale de la Ferma Dacilor, arată reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Citește și: 1.000.000 € profit din Ferma Dacilor. Autorizația de incendiu era 1.000 €, dar patronii s-au zgârcit

Fostul şi actualul primar ai comunei Gura Vadului, dar şi un funcţionar al administraţiei locale sunt vizaţi de percheziţiile efectuate, marţi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în dosarul deschis în urma incendiului de la complexul turistic Ferma Dacilor, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Avocatul fostului primar al comunei Gura Vadului Constantin Lungu, chemat la audieri în dosarul Ferma Dacilor, afirmă că se aşteaptă ca atât clientul său, cât şi actualul primar al comunei şi funcţionara de la urbanism din Primăria Gura Vadului să fie reţinuţi în dosarul care vizează incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor.

Avocatul a spus că a primit o filmare din care reiese că focul s-a extins pe două laturi ale clădirii, ceea ce îl face să creadă că incendiul a fost provocat de o mână criminală, relatează News.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te