Patriarhul Daniel susține menţinerea statutului de muzeu al Basilicii Sfânta Sofia

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 08.07.2020 - 16:24

Patriarhul Daniel i-a scris miercuri Arhiepiscopului Constantinopolului Bartolomeu, exprimându-şi susţinerea pentru menţinerea statutului actual, de muzeu, al Basilicii Sfânta Sofia.

SHARE

”În data de 8 iulie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă, Patriarh Ecumenic, în care exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu”, transmite Patriarhia Română.

Conform Patriarhiei, demersul are în vedere ”valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal, în anul 1985”.

În acest context, Patriarhul României îşi exprimă solidaritatea cu toţi cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale.

”Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia”, precizează Patriarhia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat, în urma cupeste un an, intenţia de a redenumi fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent muzeu, în "moscheea Sfânta Sofia".

În cadrul unui interviu televizat, şeful statului turc a fost întrebat dacă ar fi posibilă intrarea gratuită la Muzeul Sfânta Sofia. "Nu este imposibil. (...) Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci de "Moscheea Sfânta Sofia", a replicat el.

Consiliul de Stat din Turcia a analizat joi cererea mai multor asociaţii de revenire la statutul de moschee. O decizie ar putea fi luată în mai puţin de două săptămâni, conform agenţiei de presă Anadolu.

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, Sfânta Sofia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici turce, Mustafa Kemal, nerăbdător "să-l redea umanităţii".

Şi Grecia vecină, care urmăreşte atent viitorul patrimoniului bizantin în Turcia, este preocupată de soarta monumentului.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.