Paşaportul COVID, obligatoriu începând de vineri pentru călătoriile în statele Uniunii Europene

DE Daniel Toșa | 13.08.2021 - 12:52
Paşaportul COVID, obligatoriu începând de vineri pentru călătoriile în statele Uniunii Europene/FOTO: Facebook/ROvaccinare

Începând de vineri, 13 august, toți românii care vor să călătorească în statele membre ale Uniunii Europene trebuie să prezinte la intrarea în țara de destinație certificatul digital european. În caz contrar, aceștia trebuie să respecte normele de carantină din fiecare stat.

SHARE

Adeverințele clasice de vaccinare, eliberate în România în momentul finalizării schemei de vaccinare nu mai sunt valabile. 

„Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/ .

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României”, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne

Citește și: EXCLUSIV MApN admite: Eșec al Forțelor Aeriene, care nu au detectat avionul AN-2 ucrainean ilegal

Certificatul digital este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei unui stat UE se solicită adeverință de vaccinare sau test

ANAT precizează că pentru țări care nu impun nimic suplimentar turiștilor - precum Bulgaria - sau la întoarcerea din țările aflate pe lista verde nu este necesară prezentarea certificatului digital

Asociația Națională a Agențiilor de Turism precizează că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau astfel de documente, precum adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie. Turiștii care se întorc dintr-o țară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital și nici nu intră în carantină.

„Din păcate, această măsură a fost interpretată și comunicată eronat, generând panică. În primul rând, certificatul digital se aplică doar pentru statele Uniunii Europene. În al doilea rând, acest certificat este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei în alt stat membru UE sau la revenirea în România este solicitată adeverința de vaccinare, respectiv un test PCR / antigen sau dovada imunizării.

Citește și: A știut Ciucă, de la Bode, de avionul ucrainean intrat ilegal în România? MiG-29 UKR bate F-16 NATO

De exemplu, turiștii care revin din țările galbene sau roșii vor avea nevoie de acesta, iar cei care revin din țările verzi nu. Certificatul digital are la bază un sistem unitar care garantează autenticitatea vaccinurilor sau a testelor, pentru a evita falsificarea acestora și recomandăm descărcarea acestuia, care este foarte facilă. În rest, nu avem de-a face cu nicio schimbare”, declară Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții pentru cetățenii care vin din România

Austria
Belgia
Bosnia Herțegovina
Bulgaria
Cehia
Cipru
Croația
Danemarca
Estonia
Federația Rusă
Finlanda
Confederația Elvețiană
Franța
Germania
Grecia
Irlanda
Islanda
Italia
Letonia
Lituania
Luxemburg
Malta
Muntenegru
Regatul Țărilor de Jos
Norvegia
Polonia
Portugalia
​​Principatul Liechtenstein
Republica Moldova
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Slovacia
Serbia
Spania
Slovenia
Suedia
Turcia
Ungaria
Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te