Parlamentul de la Budapesta a condamnat declarațiile președintelui Iohannis referitoare la maghiari

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.05.2020 - 15:25
Foto: presidency.ro

Ministerul ungar de Externe, Levente Magyar, a declarat luni în cadrul Comisiei de politică externă a Legislativului de la Budapesta, că afirmațiile recente ale președintelui României, Klaus Iohannis, privind maghiarii sunt deosebit de potrivite pentru instigare la ură.

SHARE

Membrii comisiei au adoptat în unanimitate o rezoluție în care condamnă declarațiile antimaghiare ale șefului statului român şi se angajează pentru susținerea instituției autonomiei, potrivit Rador.

Levente Magyar a subliniat că datorită originii sale germane, toată lumea a așteptat cu nădejde președinția lui Iohannis, iar minoritatea maghiară din România l-a votat într-un număr important atât în prima, cât și în a doua rundă a alegerilor.

Secretarul de stat a amintit de declarațiile recente ale președintelui României, care a acuzat Partidul Social Democrat (PSD) că vrea să dea Transivania maghiarilor, în timp ce Guvernul român luptă eroic împotriva coronavirusului. Levente Magyar a menționat, totodată, că șeful statului român a salutat PSD în limba maghiară.

Potrivit secretarului ungar de stat, declarațiile lui Klaus Iohannis nu pot fi considerate doar un gest retoric de politică internă, deoarece acestea pot avea consecințe considerabile și sunt deosebit de potrivite pentru instigare la ură.

Și președintele Comisiei de politică externă, Zsolt Németh (FIDESZ), a semnalat că și o comisie din Parlamentul României va înscrie pe ordinea de zi această chestiune, cu sprijinul social democraților, probabil săptămâna viitoare.

„A apărut un nou purtător de virus, în persoana șefului statului român”, a afirmat Zsolt Németh, „potrivit căruia cele întâmplate prezintă riscul ca în situația minorităților să se producă o schimbare defavorabilă faţă de actualul status quo”.

Citește și: Freedom House: „Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație"

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, în 29 aprilie, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor adoptase tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta fiind respins apoi de Senat, în calitate de for decizional.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te