Păgubiții City Insurance vor putea să-și primească banii, în limita a 500.000 de lei pe dosar

DE Elena Andrei | 24.09.2021 - 22:28
Păgubiții City Insurance vor putea să-și primească din bani/foto: economica.net

​Păgubiții City Insurance vor putea să-și primească banii, în limita a 500.000 de lei pe dosar, înainte ca instanța să declare definitiv falimentul acestui asigurător, după ce Ordonanța de urgență adoptată recent de Guvern a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

SHARE

Actul prevede că Fondul de Garantare a Asiguraților va putea face plăți către creditorii City Insurance, la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului.

"Ordonanța de urgență reglementează reducerea considerabilă a termenului de la care Fondul de garantare a asiguraților este îndreptățit să efectueze plăți către creditorii de asigurări, la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, comparativ cu situația actuală în care creditorii de asigurări trebuie să aștepte o perioadă semnificativă de timp, respectiv până la momentul rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, implicit până la soluționarea unei eventuale căi de atac împotriva sentinței de deschidere a procedurii de faliment.", se arată în actul publicat vineri în Monitorul Oficial.

Citește și

ICCJ va deschide o anchetă și dispune ridicarea de obiecte și înscrisuri de la sediul City Insurance

VIDEO Cât ar trebui să coste de fapt, în România, o poliță RCA

 


A doua mare modificare adusă de Guvern este că plata de către Fond a creanțelor de asigurări stabilite ca fiind certe, lichide și exigibile se face în limita unui plafon de garantare de 500.000 de lei.

Plafonul de garantare este nivelul maxim al garantării pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență.

Anterior, plafonul maxim era de 450.000 de lei și se acorda per creditor, și nu pe fiecare contract, fapt care a generat neplata unor despăgubiri de sute de milioane de lei.

Practica a fost însă invalidată la Înalta Curte după ce asiguratorii CASCO au dat în judecată FGA pentru recuperarea banilor de la Astra și Carpatica, potrivit HotNews.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.