Orban despre pelerinajul de Sf. Dumitru: „Stați acasă”. Care e protocolul încheiat de Gabriela Firea

DE Elena Andrei | Actualizat: 24.10.2020 - 17:12
sursă cotidianul.md

Premierul Ludovic Orban a făcut apel la bucureșteni, sâmbătă, în contextul pelerinajului organizat de Sf. Dumitru, să evite orice deplasare nenecesară, orice zonă aglomerată.

SHARE

„Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să ia toate măsurile care se impun astfel încât să prevenim orice situaţie care ar putea creşte riscul de îmbolnăvire. Mesajul meu este ca oamenii să stea mai mult acasă, să evite orice deplasare nenecesară, orice zonă aglomerată, să evite să interacţioneze de aproape, să poarte permanent mască, să respecte toate normele de igienă, pentru că aceasta este cea mai sigură formă de stopare a numărului de infectări", a afirmat premierul Orban.

 

Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va avea loc între zilele de 25 și 27 octombrie, la eveniment fiind permis doar accesul persoanelor cu reședința în București, conform protocolului încheiat de municipalitate cu Patriarhia și aprobat de primarul în exercițiu Gabriela Firea.

 

Protocol

 

În contextul pandemiei de Sars-Cov 2 pe teritoriul României, organizatorul are obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 55/2020, HG 856/2020, Ordinului comun al Ministerului Culturii si Ministerului Sănătății, asumându-și întreaga responsabilitate pentru organizarea evanimentului.

La activitate vor participa numaí persoane din municípiul București. Pentru aceasta organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ ieșire a publicului (piciorul pantei, sensul de urcare/coborâre, Bd 11 iunie, în zona de acces a coloanei de credincioși. În zona acestor filtre se va realiza triajul observațional al participanților.

Persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de de marcaje la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpii gardului vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare.

De asemenea, în document se menționează că pentru buna desfășurara a evenimentului vor fi aplicate următoarele restricții, cu sprijinul poliției locale:

Începând cu data de 24 octombrie, orele 16.00, până la încheierea evenimentului, se va interzice complet staționarea autovehiculelor pe Dealul Mitropoliei, pe ambele sensuri de circulație, precum și pe platoul de la baza aleii Dealului Mitropoliei.

Începând cu data de 25 octombrie, orele 16.00, până la încheierea evenimentului, se va interzice staționarea autovehiculelor pentru instituirea coloanelor de credincioși pe Bd Regina Maria, respectiv strada 11 Iunie, pe trotuar.

Patriarhia a anunțat condițiile pentru credincioşii din Bucureşti care vor dori să se închine la Sfintele Moaşte

Accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;

Pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;

Pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;

Se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie;

Voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.


Se renunță la procesiunea Calea Sfinților


Patriarhia a mai anunțat că, în contextul pandemiei, au fost luate mai multe măsuri speciale:

Renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;

Reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;

Reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 - 27 octombrie);

Protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.


Programul liturgic

 

Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 - 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.


La 12 octombrie, premierul Ludovic Orban anunța că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc și se declara convins "că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie". Anunțul a fost făcut în contextul interzicerii pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat critici dure la vârful Bisericii.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat atunci spunând că lipsa dialogului interinstituțional în astfel de situații “denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială” și că „aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.