ONU: Peste jumătate dintre afganii care au fost obligați să își părăsească locuințele sunt copii

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.08.2021 - 14:30
ONU: Peste jumătate dintre afganii care au fost obligați să își părăsească locuințele sunt copii/FOTO: Aljazeera

Talibanii au preluat în 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea cetățenilor.

SHARE

Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

ONU: Mai bine de jumătate dintre afganii strămutați sunt copii

Aproape 60% dintre afgani care au fost obligați să părăsească locuințele în acest an sunt copii, se arată într-un raport al ONU. 

Potrivit cifrelor publicate de Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA) din Afganistan, peste 400.000 de persoane au fost înregistrate ca fiind recent strămutate de la începutul lunii mai, deoarece luptele s-au intensificat în toată țara.

Citește și: VIDEO Militarii afgani nu se bucură că trăiesc. „Uite ce viață grea avem” - Newsweek LIVE

În total, aproape 550.000 de afgani au fost strămutați până acum în acest an.

Avansul rapid al talibanilor în aproape toate provinciile din Afganistan a pus și mai multă presiune asupra țării, unde 18 milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară.

Biden: „Cu cât terminăm mai repede, cu atât mai bine”

Președintele Joe Biden a declarat marți, într-o nouă conferință de presă, că evacuările din Afganistan sunt în grafic, iar acestea se vor încheia până la data de 31 august.

„Cu cât terminăm mai repede, cu atât mai bine”, a spus șeful de la Casa Albă, care a adăugat că trupele americane de pe aeroportul din Kabul sunt expuse unui atac al teroriștilor ISIS-K (ISIS-Khorasan, aflată pe lista grupărilor teroriste întocmită de Departamentul de Stat; ISIS-K, o ramură a grupării Stat Islamic, este activă în Asia Centrală, inclusiv Afganistan).

Biden a spus că SUA sunt pe cale să-și finalizeze misiunea de evacuare până pe 31 august și nu intenționează să mai mențină trupe americane în Afganistan după data respectivă. Totuși, președintele american a recunoscut că depinde de talibani dacă această misiune va fi încheiată la timp.

Citește și: Columbeanu nu regretă că a pierdut 150 milioane €: La două camere, în chirie, mă simt mai bine

„Suntem în prezent în grafic pentru a termina până pe 31 august. Sunt hotărât să finalizăm misiunea atunci”, a spus Biden într-un discurs la Casa Albă, potrivit CNN.

„Încheierea misiunii până la data de 31 august depinde și de talibani, dacă aceștia vor continua să coopereze cu noi și să permită accesul la aeroport, în așa fel încât să nu existe perturbări în operațiunea noastră”.

„Cu cât terminăm mai repede, cu atât mai bine”, a spus Biden.

Șeful de la Casa Albă a mai spus că în fiecare zi trupele americane din Afganistan sunt supuse „unui risc suplimentar”.

„Am cerut Pentagonului și Departamentului de Stat planuri de urgență pentru a ajusta calendarul în caz de nevoie. Sunt hotărât să mă asigur că vom finaliza această misiune. Sunt, de asemenea, conștient de riscurile în creștere și am fost informat despre necesitatea de a lua în considerare aceste riscuri. Sunt provocări reale și semnificative pe care trebuie să le luăm în considerare”, a continuat el.

„Există riscul acut și în creștere al unui atac al teroriștilor ISIS. Știm că aceștia încearcă în fiecare zi să țintească aeroportul și să atace atât forțele americane, pe cele aliate, cât și civilii nevinovați”, a spus Biden.

Casa Albă: Peste 57.000 de oameni evacuați în 9 zile

ACTUALIZARE MARȚI, 24 AUGUST, ORA 23.08 Președintele Joe Biden le-a transmis marți celorlați lideri G7 că misiunea în Kabul se va termina odată cu atingerea obiectivelor și a confirmat că termenul propus este 31 august, a anunțat purtătoarea de cuvânt Jen Psaki într-o declarație publicată de Casa Albă.

Președintele „a făcut clar faptul că fiecare zi de operațiuni pe teren reprezintă un risc pentru trupele noastre, din cauza amenințărilor în creștere din partea ISIS”, se mai arată în declarația purtătoarei de cuvânt, care a precizat că Joe Biden a cerut Pentagonului și Departamentului de Stat planuri de rezervă în caz că termenul trebuie modificat.

Într-o declarație ulterioară în fața jurnaliștilor acreditați la Casa Albă, Jen Psaki a anunțat că SUA e evacuat peste 57.000 de oameni în nouă zile operațiuni, ceea ce reprezintă cea mai mare misiune de acest fel din istorie.

Declarația lui Joe Biden, amânată mai mult de 4 ore

ACTUALIZARE MARȚI, 24 AUGUST, ORA 22.15 Declarația de presă a președintelui Joe Biden, anunțată inițial de Casa Albă pentru ora locală 12.00 (19.00 - ora României) a fost amânată deja de două ori.

Noua oră anunțată este 16.30 (23.30 - ora României), potrivit The Guardian. 

Declarația liderului de la Casa Albă este foarte așteptată, în condițiile în care un oficial al administrației a anunțat deja că Joe Biden a fost de acord cu recomandarea Pentagonului de a nu prelungi evacuarea din Afganistan dincolo de termenul convenit cu talibanii, 31 august.

Potrivit Reuters, premierul britanic Boris Johnson a evitat să răspundă la întrebarea dacă alţi lideri ai G7 şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care preşedintele american a gestionat criza din Afganistan şi cu refuzul lui de a extinde termenul limită pentru retragerea trupelor rămase în Afganistan.

G7: Talibanii să garanteze o evacuare sigură pentru cei care vor să plece

ACTUALIZARE MARȚI, 24 AUGUST, ORA 21.28 Liderii G7 le cer talibanilor "să garanteze o evacuare sigură" pentru toţi cei care vor să părăsească Afganistanul "până pe 31 august şi dincolo de această dată", a declarat marţi premierul britanic Boris Johnson, la finalul unui summit virtual al Grupului, informează AFP, Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

Şeful guvernului britanic, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Grupului, a spus că liderii G7 (Grupul celor mai mari şapte economii avansate din lume, format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, SUA) au convenit "nu doar asupra unei abordări comune în ceea ce priveşte evacuările, ci şi asupra unei foi de parcurs privind modul în care să se discute cu talibanii".

"Prima condiţie pe care o punem în calitate de G7 este ca ei (talibanii) să garanteze până pe 31 august şi dincolo de această dată o evacuare sigură pentru cei care vor să plece" din Afganistan, a declarat Boris Johnson la televiziunile britanice.

"Unii dintre ei (dintre talibani) vor declara că nu acceptă aceasta, însă alţii vor înţelege importanţa acestui lucru, pentru că G7 are o un atu considerabil, economic, diplomatic şi politic", a subliniat Johnson, precizând că acest "atu uriaş" cu care G7 ar putea convinge talibanii include neacordarea unor fonduri substanţiale.

"Afganistanul nu poate deveni o pepinieră a terorismului, Afganistanul nu poate deveni un stat al drogurilor, fetele trebuie să fie educate până la vârsta de 18 ani", a afirmat premierul britanic.

Potrivit Reuters, Boris Johnson a evitat să răspundă la întrebarea dacă alţi lideri ai G7 şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care preşedintele american a gestionat criza din Afganistan şi cu refuzul lui de a extinde termenul limită pentru retragerea trupelor rămase în Afganistan.

Biden, de acord cu Pentagonul, dar cere planuri de rezervă

ACTUALIZARE MARȚI, 24 AUGUST, 19.20 Președintele american Joe Biden a fost de acord cu recomandarea Pentagonului de a menține data de 31 august ca termen de retragere din Afganistan, a declarat marți un oficial al administrației pentru Reuters

Biden a cerut Pentagonului planuri de rezervă dacă va fi necesară depășirea acestui termen, a mai precizat oficialul, sub condiția anonimatului. 

Recomandarea Pentagonului privind menținerea datei de 31 august are la bază îngrijorări privind securitatea forțelor americane, potrivit oficialului citat, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te