O performanță a administrației Firea: Termoenergetica riscă falimentul după 16 luni de la înființare

DE Valentin Mirică | Actualizat: 22.07.2020 - 23:46

La circa 16 luni de la înființare, Termoenergetica, societatea bucureșteană care a preluat activitatea Radet, este amenințată cu falimentul, după ce a acumulat datorii de 422 de milioane de lei către Elcen, producătorul de energie termică deținut de ministerul Economiei.

SHARE

“Primăria Municipiului București (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenția aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei. Neplata subvenției a creat mari probleme financiare ELCEN-ului. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

Radet, predecesoarea Termoenergetica, acumulase datorii de 3,7 miliarde de lei către Elcen. 

Termoenergetica, o companie înființată la 11 martie 2019 de către Consiliul General al Municipiului București pentru a prelua activitatea Radet, distribuie către bucureșteni apa caldă și căldura, dar agentul termic este produs de către Elcen, o companie a ministerului Economiei. 

Neplata subvenţiei pe care trebuia să o primească de la PMB a creat mari probleme financiare Elcen, arată compania.

Elcen arată că acum se află în situaţia iminentă de a înregistra un cash-flow negativ, fapt care va conduce la imposibilitatea achitării facturilor emise de furnizorul de gaze naturale și, în consecință, analizează opțiunea de a cere intrarea în insolvență a companiei municipale Termoenergetica.

”În acest context, Elcen a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligaţiilor financiare”, mai anunţă compania.

În 2019, în regimul PSD, guvernul a plătit datorii ale Primăriei București de 538 de milioane de lei către Elcen. 

Miercuri, Primăria București a anunțat că face eforturi să-și plătească datoriile, dar a făcut investiții în sectorul medical, urmare a epidemiei de covid-19: “În acest an, Primăria Capitalei dispune de un buget insuficient, având în vedere faptul că majoritatea cheltuielilor din ultimele luni au fost direcţionate în domeniul medical - pentru echiparea spitalelor, pentru aplicarea măsurilor de combatere şi prevenţie a răspândirii noului coronavirus, dar şi pentru programele de sprijin al populaţiei, pentru adaptarea la noile reguli de distanţare, în special în domeniile social, transport, educaţie“. 

”În acest context, Primăria Capitalei reînnoieşte solicitările făcute încă de la începutul acestui an către Guvernul României - de acorda sprijin pentru activitatea de termoficare din Bucureşti, aşa cum a făcut şi în anii precedenţi. Astfel, PMB a solicitat în mod repetat acordarea din partea Guvernului a unui împrumut sau a unui ajutor de stat pentru susţinerea sectorului termoficare, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. În anul 2019 au fost alocaţi în acest scop 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului şi 438 de milioane de lei sub formă de împrumut”, arată Primăria.

Aceasta precizează că este singura primărie din ţară care nu are un buget format prin încasarea de taxe şi impozite.

”Bugetul PMB provine preponderent din cote defalcate de la bugetul de stat, aşadar depinde în proporţie de peste 90% de alocările de la bugetul de stat. Mai mult decât atât, subliniem faptul că Guvernul nu permite PMB nici să realizeze împrumuturi şi să crească gradul de îndatorare. În prezent, acesta este situat la numai la 8%, aşadar mult sub limita maximă de îndatorare – stabilită la 30%. Deşi se confruntă cu dificultăţi financiare, Primăria Capitalei îi asigură pe bucureşteni că acestea nu vor afecta livrarea agentului termic în Bucureşti”, mai susține Primăria Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te