O nouă schimbare radicală a vremii în România: „Toată ţara, sub un val de aer rece şi vânt"

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.04.2024 - 19:37
O nouă schimbare radicală a vremii în România: „Toată ţara, sub un val de aer rece şi vânt" - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

O nouă schimbare radicală a vremii în România. Meteorologii au anunțat un ploi și vânt puternic.

SHARE

Se schimbă din nou vremea, după ce am bătut recorduri la căldură în aceste zile. După vremea de vară de la sfârşit de martie, Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă un val de aer rece şi vânt în România.

"Începând chiar din această noapte, vorbim de precipitații în special în Banat, în Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și a Maramureșului, acolo unde și intensificările de vânt vor fi susținute, cu viteze de 55-65 km/h și pe arii restrânse chiar 70 km/h, având aspect de vijelie, iar la altitudini mari rafale de peste 100-110 km/h.

O nouă schimbare radicală a vremii în România: „Toată ţara, sub un val de aer rece şi vânt"

De altfel, până mâine dimineață, la ora 8:00, jumătatea de vest a țării se va afla sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben ce vizează elementele meteorologice pe care le-am menționat. 

După care mâine, de la ora 8:00 până mâine la ora 18:00, vorbim chiar de un cod portocaliu pentru județe din partea de nord-vest, vest, nord-est, dar și sud-est a țării, acolo unde vor fi rafale de 80-85 km/h, iar în zona montană chiar peste 120 km/h. 

Practic, mâine toată țara se va afla sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben și pentru zonele menționate deja cod portocaliu. Din punct de vedere termic, luna aprilie debutează cu o vreme foarte călduroasă. 

Vorbim de valori între 25 până la 31 de grade Celsius, posibil chiar 32 în sudul extrem, inclusiv în Capitală, o maximă astăzi, de 30 de grade. Mâine se va răci, mai ales în zonele intracarpatice, în timp ce în partea de sud-est vor mai fi posibile valori de 26-27de grade.

Citește și: Cum arată austeritatea în Parlament? Secretar: 21.000 lei/lună, Director: 15.000 lei. Plus sporuri

De miercuri și în restul țării, adică în partea de sud și sud-est, vorbim de temperaturi doar între 15 până la 23 grade. Acesta este ecartul în întreaga țară, după o lună martie, a treia lună martie din istorie, cea mai călduroasă și după două zile consecutiv ale lunii martie în care am înregistrat recorduri atât la nivelul temperaturilor minime, cât și maxime.

Ieri, de pildă, la 100 de stații meteorologice am consemnat cele mai ridicate valori ale maximelor pentru o zi de 31 martie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, dintre care 39 sunt consemnate ca fiind recorduri lunare", a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, luni, la Antena 3 CNN.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 1 - 14 aprilie 2024. 

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Prognoza meteo pentru Banat

În data de 2 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de zilele anterioare- vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 15...17 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 20...24 de grade, iar între 7 și 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 25...28 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9...13 grade, mai scăzute (6...7 grade) în noaptea de 2/3 aprilie.

Va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului și, cu probabilitate mare, și după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar izolat vor fi averse slabe.

Prognoza meteo pentru Crișana

În data de 2 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de zilele precedente- vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 14...16 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că în perioada 3-6 aprilie maximele temperaturii aerului vor fi, în medie, de 19...23 de grade, iar între 7 și 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24...27 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 9...13 grade, mai scăzute (5...7 grade) în noaptea de 2/3 aprilie.

Va ploua pe arii relativ extinse la începutul intervalului și, cu probabilitate mare, și după data de 10 aprilie, iar în celelalte zile doar pe arii restrânse vor fi averse slabe.

Prognoza meteo pentru Transilvania

Între 2 și 4 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de zilele anterioare- se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 13...17 grade, mediat regional. Apoi vremea va fi în încălzire treptată, astfel că între 7 și 10 aprilie valorile de temperatură vor deveni mult mai ridicate decât cele specifice primei decade a acestei luni, în medie între 23 și 26 de grade. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa în general peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra în medie valori de 5...9 grade, local mai scăzute în primele nopți când în estul regiunii vor coborî spre 1 grad.

În primele zile, va ploua local și temporar, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

Prognoza meteo pentru Maramureș

În data de 2 aprilie, valorile termice diurne -în scădere accentuată față de perioada anterioară- vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu maxime de 10...13 grade. Apoi vremea va fi în încălzire treptată; în perioada 3-6 aprilie temperaturile maxime vor fi apropiate de normele perioadei, respectiv 16...19 grade, iar între 7 și 10 aprilie vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, cu valori de 24...26 de grade, mediat regional. O răcorire a vremii este estimată pentru ultimele zile ale intervalului de referință. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, urmând a se înregistra valori în general de 8...11 grade, mai scăzute (5...7 grade) în primele nopți.

În primele zile, temporar va ploua, local moderat cantitativ, iar probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește din nou după data de 10 aprilie. În restul intervalului, doar izolat vor fi averse slabe.

Prognoza meteo pentru Moldova

Din data de 2 aprilie, vremea se va răci comparativ cu intervalul anterior, totuși valorile termice se vor situa ușor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 19...23 de grade, mediat regional. Apoi vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a acestei luni, astfel că între 6 și 10 aprilie se vor atinge valori în medie de 23...26 de grade. O ușoară răcorire va fi posibilă spre finalul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se vor înregistra în general între 6 și 11 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe urmând a se semnala pe suprafețe restrânse, îndeosebi în nordul regiunii. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente va crește doar în ultimele zile ale perioadei de referință.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

Vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal în prima jumătate a lunii aprilie în cea mai mare parte a intervalului, cu maxime ale temperaturii aerului de 20...23 de grade, local mai ridicate (până la 25...26 de grade) în zilele de 2 și 6 aprilie în vestul regiunii, dar și cu perioade în care pe litoral va fi mai răcoare (cu valori după-amiaza de 17...20 de grade). Temperaturile minime se vor situa peste normele climatologice, astfel că se vor înregistra în general între 8 și 12 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar în mare parte a intervalului, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala izolat. Probabilitatea pentru ploi locale va crește doar în ultimele zile ale intervalului de referință.

Prognoza meteo pentru Muntenia

Din data de 2 aprilie, vremea se va răcori comparativ cu intervalul anterior, totuși valorile termice se vor situa ușor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 20...24 de grade, mediat regional. Apoi, vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie, astfel că între 6 și 10 aprilie, în orele după-amiezilor, se vor atinge valori în medie de 24...27 de grade, iar o ușoară răcorire va fi posibilă spre finalul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se înregistra valori în general de 7...12 grade.

Regimul pluviometric va fi deficitar, ploi slabe, de scurtă durată urmând a se semnala pe suprafețe mici. Probabilitatea pentru ploi locale va crește doar în ultimele zile ale intervalului de referință.

Prognoza meteo pentru Oltenia

Din data de 2 aprilie, vremea se va răcori comparativ cu intervalul anterior, totuși valorile termice se vor situa ușor peste normele perioadei până în 5 aprilie, cu maxime de 19...23 de grade, mediat regional. Apoi, vremea va deveni deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii aprilie, astfel că între 6 și 10 aprilie, în orele după-amiezilor, se vor atinge valori în medie de 25...27 de grade, iar o ușoară răcorire va fi posibilă din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime se vor situa peste cele specifice primei jumătăți a lunii aprilie, astfel că se înregistra valori în general de 6...12 grade.

Deficitul pluviometric va fi accentuat în majoritatea zilelor din interval, șansele de ploaie fiind foarte reduse, doar la finalul perioadei de referință probabilitatea pentru ploi locale fiind în creștere.

Prognoza meteo pentru munte

Din data de 2 aprilie, vremea se va răci, astfel că -până în 6 aprilie- valorile termice se vor situa în jurul normelor perioadei la înălțimi mari, cu maxime de 3...10 grade și minime de -2...3 grade, dar vor fi mai ridicate decât mediile climatologice la altitudini de sub 1200 m (ziua 10...16 grade și noaptea 2...7 grade). Între 7 și 10 aprilie, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu temperaturi maxime de 10...20 de grade și minime de 2...10 grade. O scădere a temperaturilor este estimată pentru ultimele zile din interval. 

Până în data de 4 aprilie, vor fi precipitații temporare (pe alocuri moderate cantitativ), mixte la altitudini mari și sub formă de ploaie în restul zonei montane. Probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după data de 10 aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te