O nouă lege a sănătății va fi elaborată de Senat, cu accent pe prevenție, digitalizare și pacientul sănătos.
Adrian Streinu-Cercel anunță platforme dedicate și analize la domiciliu, în timp ce senatori din toate partidele cer reforme reale și investiții în sistemul medical.
O nouă lege a sănătății: prevenția și pacientul sănătos, în centrul reformei parlamentare
O nouă lege a sistemului sanitar va fi elaborată de parlamentari, persoana sănătoasă aflându-se la baza acestui nou proiect, a anunțat luni, în plenul Senatului, de Ziua Mondială a Sănătății, președintele comisiei de specialitate, social-democratul Adrian Streinu-Cercel.
Citește și Senatul adoptă legea pentru cooperare polițienească internațională și urmăriri transfrontaliere
Accent pe prevenție și digitalizare în noul cadru legislativ
„Cred că sunt în asentimentul tuturor să le zicem un călduros 'La mulți ani!' celor care lucrează în sectorul sanitar, zi și noapte, 24 din 24, 7 din 7.
Eu vreau să le mulțumesc pentru tot ceea ce fac și problema este că noi știm ce fac domnilor lor, interesant este ce facem noi pentru dânșii.
La nivelul Comisiei pentru sănătate din Senat, s-a luat decizia dezvoltării unei noi structuri legislative pentru sectorul sanitar, un nou design punându-se acces pe persoana sănătoasă, astfel încât metodele de prevenție să fie la locul lor, așa cum este normal să fie într-o societate sănătoasă.
Mai mult decât atât, tot în acest context, punem accent foarte mult pe digitalizare, respectiv pe formarea unor platforme, unde să se regăsească toată lumea, platforma pentru pacienți, platforma pentru medici, birouri mobile de accesibilitate în sectorul sanitar”, a explicat dr. Streinu-Cercel, de la tribuna Senatului.
Servicii medicale la domiciliu pentru reducerea presiunii pe spitale
El a menționat că proiectul va introduce posibilitatea ca, la domiciliul pacientului, cu echipamente adecvate, să se facă analize „în așa fel încât presiunea de pe camerele de gardă din spitale să fie ridicată”.
Sănătatea, prioritate strategică în viziunea liberalilor
Președintele Comisiei de apărare din Senat, liberala Nicoleta Pauliuc, a punctat că sănătatea trebuie să fie o prioritate „strategică”.
„Într-o lume marcată de crize, dezechilibre și incertitudini, investiția în sistemul de sănătate nu este un moft, ci o obligație morală și constituțională. Avem nevoie de politici publice coerente, de respect pentru medici și pacienți, de infrastructură modernă și de prevenție reală.
Ca om politic, dar și ca supraviețuitor de cancer știu ce înseamnă să te confrunți cu un sistem care nu întotdeauna funcționează la cei mai înalți parametri.
De aceea, susțin reformele care pun pacientul în centrul sistemului și care garantează accesul echitabil la tratament, indiferent de statutul social sau cod poștal. Sănătatea nu are culoare politică, dar trebuie să aibă voință politică”, a evidențiat Pauliuc.
„Navigatorii medicali” și spitalele degradate, în centrul criticilor USR
Senatoarea USR Ruxandra Cibu-Deaconu a pledat pentru schimbări consistente în sistemul medical românesc și pentru includerea în acesta a „navigatorilor”, persoane care nu sunt nici medici, nici asistenți, dar știu să îndrume pașii bolnavilor „prin jungla medicală”.
„Mi-am permis să compar sistemul medical românesc cu o navă care pare destul de avariată și are nevoie urgentă de reparații pentru a putea să traversăm furtuna, vii și nevătămați, către locul de destinație.
Dau exemplu infrastructura, cu spitale și clinici care au nevoie urgentă de intervenții, au probleme cu autorizațiile de funcționare, au nevoie de echipamente, de spații noi. Încă se mai improvizează, încă se mai rupe dintr-o parte și se repară în cealaltă în speranța că ziua de mâine va fi mai bună, deși s-au tot făcut investiții.
De fapt, asta arată cât de distrus și lăsat în derivă era acest sistem.
Dau exemplu și personalul medical – medicii care încă cer pe bandă rulantă documentele de echivalare a studiilor pentru a putea pleca din țară.
Fără îndoială că o fac pentru bani, dar sigur o fac și pentru a-și împlini vocația în spitale moderne și într-un mediu marcat de respect și profesionalism”, a transmis Cibu-Deaconu.
AUR și S.O.S România cer condiții mai bune și fonduri redirecționate
Senatorul AUR Cristian Vântu își dorește, prin acest proiect, îmbunătățirea serviciilor medicale și a condițiilor de muncă ale personalului care lucrează în sănătate.
Liderul senatorilor S.O.S România, Clement Sava, a pledat pentru construirea de noi spitale și împotriva înarmării. „Normal că nu avem bani pentru spitale și pentru sănătate, deoarece vrem să dublăm, să triplăm cheltuielile pentru înarmare”, a spus Sava.