O elevă eliminată de la Bac a câştigat procesul cu Inspectoratul Şcolar

DE Adelina Sahlean | 20.08.2019 - 17:28
Elevi în cadrul examenului de bacalaureat/Foto: Gazeta de Sud

O elevă a Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, care a fost eliminată de la Bacalaureat deoarece i-a sunat telefonul în timpul probei orale la limba engleză, poate susține miercuri, prima probă a examenului, deoarece a câștigat procesul cu Inspectoratul Școlar Alba.

SHARE

Eleva a fost eliminată din sală, în data de 13 iunie, de la proba orală la limba engleză, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019. Tinerei i-a sunat telefonul în timpul verificării competențelor la limba engleză. În acel moment, comisia de examinare a procedat conform metodologiei și a eliminat-o pentru tentativă de fraudă.

Aceasta a formulat o cerere de suspendare a procesului-verbal, prin care a fost eliminată de la Bacaluareat, pentru a se putea înscrie la sesiunea din luna august a examenului. La Tribunalul Alba, magistrații au admis cererea fetei, dar reprezentanții IȘJ Alba au făcut recurs la decizia judecătorilor.

Dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde, în data de 19 august, magistrații au respins ca nefondat recursul. Un alt proces, cel de anulare a actului administrativ, se află pe rolul Tribunalului Alba și va avea un prim termen la sfârșitul lunii septembrie.

În timpul procesului, tânăra a precizat că din cauza ”organizării defectuoase și a neprezentării altor candidați, nu a fost respectată repartizarea pe ore, așa cum a fost aceasta prestabilită”, ea primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susțină proba de engleză, întrucât nu sunt candidați și „comisia stă degeaba și profesorii sunt nervoși”.

În aceste condiții, fata s-a precipitat, s-a grăbit să plece de acasă și să ajungă cât mai repede, deși nu era încă ora la care fusese programată. În grabă și-a lăsat lucrurile (geanta) într-o altă sală unde erau depozitate și alte obiecte personale ale altor candidați, uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.

”Reclamanta a recunoscut acest fapt și în continuare, respectiv faptul că telefonul mobil a fost asupra sa la intrarea în sala de examen, însă a susținut că acest fapt s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispozițiile cuprinse în Metodologia organizării examenului național -(…), și mai ales, din cauza grabei și a emoțiilor, fără să existe nici un moment intenția de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral”, se arată în motivarea magistraților.

Reprezentanții ISJ au motivat în timpul procesului că susținerile fetei sunt nefondate și că aceasta nu a fost obligată să vină la altă oră diferită, decât cea la care a fost programată.

”Nu a sunat-o nici unul din membrii comisiei de examen cu privire la decalarea orelor de examinare. Așa cum rezultă din înscrisurile depuse în probațiune, a fost chemată de colegele sale, care au apreciat că proba se derulează repede, spunându-i ”dacă vii termini mai repede”.

Judecătorii de la Tribunalul Alba, au studiat actele depuse la dosar, procesele-verbale, declarațiile reclamantei și pârâtei și au ajuns la concluzia că ”există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat”, prin care tânăra a cerut anularea.

De asemenea, judecătorii au luat în calcul și perioada de timp în care tânăra are interdicție de a participa la examenul de Bacalaureat, interdicție care i-ar afecta viața și cariera, adică doi ani.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te