Grecia strigă după ajutor în stingerea incendiilor. România răspunde prompt cu încă 30 de pompieri

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.07.2023 - 10:21
Incendii devastatoare în Grecia -Sursa foto: Profimedia Images

O aeronavă C 130 Hercules din dotarea Forţelor Aeriene Române va decola, miercuri, şi va transporta 30 de pompieri care vor suplimenta efectivul pompierilor români care participă la stingerea incendiilor de pădure din Grecia.

SHARE

"Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a aprobat decolarea unei aeronave C 130 Hercules din dotarea Forţelor Aeriene Române, pe 19 iulie, în jurul orei 10.00, cu destinaţia Elefsis, Grecia, pentru a transporta 30 de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care vor suplimenta modulul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure dislocat deja de ţara noastră în Republica Elenă", potrivit MApN.

Grecia strigă după ajutor în stingerea incendiilor. România răspunde prompt 

Specialiştii din cadrul IGSU acţionează în Grecia ca răspuns la solicitarea de sprijin transmisă de autorităţile elene prin portalul informaţional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecţie civilă al UE, ca urmare a situaţiei create de extinderea incendiilor de pădure din ultimele zile.

Pompierii români acționează în sprijinul colegilor eleni pentru a stinge un puternic incendiu de vegetație uscată și pădure în zona localității Aspropyrgos, la Nord-Vest de Atena, într-o situație de alertă în Grecia.

Peste 80 de incendii uriașe devastează Grecia

Peste 80 de incendii devastatoare au afectat regiunea, iar sute de pompieri, inclusiv cei din România, se străduiesc să oprească extinderea flăcărilor. Grecia a solicitat sprijin prin mecanismul european de protecție civilă și așteaptă ajutorul Uniunii Europene.

Meteorologii au anunțat că temperaturile urcă în continuare până la 44 de grade Celsius, ceea ce agravează situația incendiilor. Pompierii sunt neobosiți, luptând zi și noapte cu flăcările distrugătoare. Incendiile au dus la închiderea autostrăzilor și la distrugerea unor case de vacanță. Autoritățile au dispus evacuarea preventivă a cel puțin șase comunități aflate la malul mării.

Aceștia lucrează pentru a proteja clădirile locuințelor și mențin o linie de protecție între flăcări și zonele neafectate. Ei sunt sprijiniți de patru mașini de stingere și o cisternă cu o capacitate de 30 de tone de apă, asigurându-se că au mijloacele necesare pentru gestionarea situației. Cu toate acestea, intervenția este extrem de dificilă din cauza condițiilor extreme din teren, inclusiv temperaturile ridicate și viteza vântului, care îngreunează eforturile salvatorilor.

Grecia a activat Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene

Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.

Acesta include o capacitate europeană de răspuns în situaţii de urgenţă, pe baza alocării voluntare în comun a resurselor alocate în prealabil de statele membre în vederea desfăşurării imediate în interiorul sau în afara UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te