Noul șef al Gărzii de Mediu a concesionat feribotul de la Călărași din 2014

DE Petru Zoltan | Actualizat: 21.09.2021 - 15:15
Noul șef al Gărzii de Mediu a concesionat feribotul de la Călărași din 2014/FOTO: Facebook/Aurel Vasile

O firmă la care actual șef al Gărzii Naționale de Mediu a fost asociat și angajat, Coslo - Zinca SRL, a concesionat de la CJ Călărași, în 2014, o navă feribot și terenul aferent pentru 465.000 lei pe an. În aceeași firmă a fost asociat și Aurel Vasile (foto), tatăl șefului GNM.

SHARE

Newsweek România a dezvăluit că Alexandru Lucian Vasile a cotizat anul trecut la campania electorală a PNL cu suma de 133.000 lei. Bani din venituri proprii. Însă partidul i-a dat funcții la București. În februarie 2020, premierul Ludovic Orban l-a numit în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Citește și: Nou șef la Garda de Mediu: 500.000 € din păduri tăiate. A dat 130.000 de lei la partid

Premierul liberal Florin Cîțu l-a luat de acolo și l-a numit în funcția de comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu. Cum aceasta era o funcție prea mică, premierul Florin Cîțu l-a numit în funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

A uitat că a fost angajat la stat

Ca orice mare viitor liberal care se respectă, Alexandru Lucian Vasile a menționat în declarația de avere că nu a încasat nici un leu din venituri salariale în anul 2020. Practic, conform declarației sale de avere depusă în mai 2021, nu a fost angajat.

De fapt, a fost angajat de partid la stat. Chiar pe funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturala Protejate, în perioada februarie 2020 – aprilie 2021. 

Citește și: VIDEO Aventurile lui Van Damme în România: petrecere cu Dani Mocanu, beție în taxi, bătut în baruri

Firma Coslo – Zinca SRL a fost înființată în anul 1992 și are ca obiect principal de activitate exploatările forestiere. În 2010, firma era deținută de Aurel Vasile, actualul primar liberal din Jegălia, și Zaharia Barbu. Ulterior, firma a fost deținută în mod egal de Alexandru Lucian Vasile, fiul primarului, și Marius Rene Barbu.

Alexandru Lucian Vasile și-a vândut părțile sociale în anul 2020, a renunțat și la funcția de administrator. Tot la această firmă lucra și Mirela Vasile, soția lui Alexandru Vasile, pe funcția de operator introducere date. În prezent, conform datelor de la Registrul Comerțului, firma este patronată și administrată de Marius Rene Barbu.

Au luat feribotul de bulgari

În 2014, firma controlată de familia Vasile a reușit să concesioneze o navă ferry boat și terenul aferent operațiunilor de trecere a Dunării din România spre Bulgaria de la Consiliul Județean Călărași. La șefia CJ Călărași se afla liberalul Răducu George Filipescu. Conform contractului din 2014, nava și terenurile au fost concesionate cu suma de 465.019 lei anual. Redevența pentru navă era în jur de 292.000 lei anual, restul - pentru terenuri și construcții.

Concesiunea este de fapt nava feribot Călărași și Terminalul Feribot Călărași. Adică punctul de trecere al graniței între Călărași – Silistra, din Bulgaria.

După șase ani de la semnarea contractului, în martie 2020, administratorul Marius Rene Barbu a cerut Consiliului Județean Călărași ca redevența anuală să fie redusă cu 7,5% pentru terenurile și construcțiile concesionate.

Firma, vândută cu 500.000 euro

Noul șef al Gărzi Naționale de Mediu, Alexandru Lucian Vasile, susține că și-a vândut părțile sociale de la firma Coslo - Zinca cu 500.000 de euro. Din această sumă a încasat 100.000 de euro în anul 2020. O sumă infimă raportată la datele financiare ale firmei. Societatea Coslo – Zinca a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de peste 12,3 milioane lei și un profit net de peste 1,7 milioane lei. Activele imobilizante ale firmei au fost calculate la 13.805.481 lei. Adică în jur de 2,7 milioane euro.

Cu un an înainte, în anul fiscal 2019, firma Coslo – Zinca a avut o cifră de afaceri netă de peste 13,2 milioane lei și un profit net de peste 1,2 milioane lei. Anul fiscal 2018 a însemnat pentru compania la care a fost asociat Alexandru Vasile o cifră de afaceri netă de aproximativ 19 milioane lei și un profit de peste 2,26 milioane lei.

Ce avere are noul șef al Gărzii Naționale de Mediu

Alexandru Lucian Vasile deține împreună cu soția sa, Mirela Vasile, un teren intravilan de 1.175 mp în comuna Unirea, din județul Călărași, cumpărat în anul 2020. Cei doi mai au împreună alte trei terenuri în comuna Jegălia, cumpărate în perioada 2017-2020. Primăria Jegălia este condusă de Aurel Vasile, tatăl noului șef al Gărzii Naționale de Mediu.

Mirela și Alexandru Lucian Vasile dețin o casă pe terenul din comuna Unirea. El a menționat în declarația de avere că locuința are o suprafață de 1.175 mp, la fel cât suprafața terenului. Tot împreună mai dețin un apartament în localitatea constănțeană Năvodari, la Marea Neagră. Dar și un apartament de 167 mp în municipul Călărași, cumpărat în anul 2018. Cei doi mai aveau un apartament de 54,4 mp în Municipiul Călărași. Acesta nu mai apare în ultima declarație de avere, depusă în mai 2021.

Pe lângă avuție, Alexandru Lucian Vasile are și datorii. La CEC Bank are un credit de peste 273.000 lei, contractat în anul 2018. Plus o descoperire de cont de 60.000 lei. De la o persoană fizică s-a împrumutat 400.000 de lei în anul 2020, bani pe care trebuie să îi returneze în acest an.

Arenda de pe terenurile agricole a însumat 3.190 kilogram de grâu. În declarația de avere, a menționat că a vândut părțile sociale de la firma Coslo - Zinca Srl cu 500.000 de euro, din care a încasat 100.000 euro anul trecut.

În declarația de interese depusă în mai 2021, Alexandru Lucian Vasile a menționat că este asociat unic al firmei Cedru Valex SRL. Societatea a fost înființată în anul 2014 și are ca obiect principal de activitate „exploatarea pădurilor”. În ultimii trei ani fiscali, firma pare că nu a avut nici o activitate.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, o parte din firma Cedru Valex SRL a fost trecută pe numele tatălui său, Aurel Vasile, care a primit 95% din părțile sociale. Restul aparțin lui Cătălin Georgian Manea.

Primarul din comuna Jegălia, liberalul Aurel Vasile, deține împreună cu soția sa două terenuri intravilane și o vilă de 260 metri pătrați. Pe numele lui figurează trei mașini: un Peugeot 3038, un Chevrolet Spark și un Mercedes E220. Primarul Aurel Vasile nu are conturi bancare și nici datorii. Oficial, trăiește doar din salariul anual de primar în cuantum de 86.858 lei, dar și din salariul soției, de 25.000 lei pe an.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te