Noul ministru al Mediului: Una din priorităţile mandatului este stoparea defrişărilor ilegale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 08.11.2019 - 15:20
Noul ministru al Mediului, Costel Alexe/Foto: News.ro

Noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor afirmă că una dintre priorităţile mandatului său este stoparea defrişărilor ilegale, o altă prioritate fiind creşterea ratei de colectare selectivă a deşeurilor.

SHARE

„Voi face ca ministru tot ce-mi va sta în putinţă să oprim tăierile ilegale din România pentru că este o problemă stringentă. Am discutat cu colegii directori şi cred că cetăţenii români aşteaptă să fim implicaţi în a rezolva această problemă”, a declarat Costel Alexe.

În acest context, ministrul a declarat că are deja în plan o serie de măsuri care ar ajuta la stoparea tăierilor ilegale.

„Privind trasabilitatea lemnului anul viitor bugetul de stat va cuprinde cu siguranţă sumele pentru achiziţia de hărţi satelitare (...) Montarea GPS-urilor pe maşinile care vor transporta materialul lemnos este obligatorie.

Vom întări capacitatea de control a gărzilor forestiere, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu cei de la Romsilva, cu directorii de instituţii, m-am întâlnit cu reprezentanţii ONG-urilor şi vom forma grupuri de lucru pe acest subiect. Politicile de mediu ce ţin de păduri nu vor fi luate doar cu specialiştii din interior pentru că consider că în cadrul societăţii civile sunt oameni cu expertiză poate la fel de bună sau mai bună decât sunt colegii care astăzi fac parte din minister”, a afirmat Costel Alexe.

Ministrul a declarat că personalul silvic trebuie „sprijinit logistic” prin dotarea cu arme letale sau neletale, astfel încât să nu se repete cazurile în care pădurari au fost ucişi de către hoţii de material lemnos.

În ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, noul ministru al Mediului susţine că doar 13,81% din deşeuri sunt reciclate, în condiţiile în care anul viitor este stabilită o ţintă de reciclare de 50 la sută, în caz contrar România riscând o procedură de infringement al cărei cost anual este de 70 de milioane de euro.

Ministru Mediului a anunţat, de asemenea, că miercuri „s-a reuşit deblocarea” programului „Casa verde fotovoltaice”, iar toate sumele au fost epuizate, mai puţin regiunea Bucureşti-Ifov unde "încă a rămas un rest din buget”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.