Motivul șocant pentru care mai mulți părinți au refuzat măsurarea înălțimii și greutății copiilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.06.2023 - 13:26
Motivul șocant pentru care mai mulți părinți au refuzat măsurarea înălțimii și greutății copiilor - Foto: Edupedu / imagine cu caracter ilustrativ

Motivul șocant pentru care mai mulți părinți au refuzat măsurarea înălțimii și greutății copiilor lor în cadrul unor activități derulate de Direcția de Sănătate Publică.

SHARE

Sute de părinţi din Alba s-au împotrivit măsurării greutăţii şi înălţimii copiilor lor în cadrul unor activități derulate de Direcția de Sănătate Publică pe motiv că „nu doresc ca Uniunea Europeană să facă statistici sau teste”.

Program de supraveghere a obezității, refuzat de părinți

Aceste acțiuni fac parte dintr-un program de supraveghere a obezității în colectivitățile de copii și au fost inițiate la nivel național la cererea Organizației Mondiale a Sănătății.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, a declarat că acţiunile derulate în judeţ în cadrul unui program de supraveghere a obezităţii în colectivităţile de copii au fost perturbate de refuzul părinţilor de a-şi da acceptul pentru activităţile respective.

Citește și: Un pahar de vin pe zi chiar ține doctorul la distanță și previne problemele cardiace

„Premergător activităţilor derulate de către asistenţa medicală şcolară, părinţilor elevilor li s-a cerut să completeze un chestionar şi, implicit, să-şi exprime sau nu acordul pentru măsurarea copiilor, respectiv înălţime, greutate. Practic, să avem o încadrare, un indice de masă corporală. (…) Ei bine, noi ne-am lovit de un refuz.

Undeva între 30 şi 40% dintre părinţi au refuzat acest lucru. Au completat chestionarul, dar nu şi-au exprimat acordul ca să-i putem măsura şi cântări pe copii”, a declarat Alexandru Sinea, citat de Agerpres.

Motivul este halucinant

Întrebat cum au motivat părinţii refuzul, acesta a precizat că marea majoritate a părinţilor „au spus că ei nu doresc ca Uniunea Europeană să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor”. Alexandru Sinea a menţionat că e vorba de sute de părinţi, inclusiv din municipiul reşedinţă de judeţ, Alba Iulia.

„Dacă în mediul rural, probabil că informaţia a ajuns mai greoi sau a fost percepută puţin mai greu, surprinzător a fost că şi în mediul urban, chiar la şcoli cu prestigiu din Alba Iulia, am întâmpinat refuzuri din partea părinţilor”, a completat directorul executiv al DSP Alba.

Citește și: Mihaela Bilic spune ce e mai sănătos să consumi: apa plată sau minerale. Care balonează mai tare

Această acțiune este o procedură normală, care are ca scop atât realizarea unor statistici, cât și furnizarea de indicații părinților în ceea ce privește alimentația sănătoasă, având în vedere numeroasele cauze de morbiditate asociate cu obezitatea.

„Metodologia de desfăşurare a studiului include informarea şi obţinerea consimţământului informat din partea părinţilor copiilor participanţi la studiu. Aceştia primesc prin intermediul şcolilor în care sunt înscrişi copiii un formular pentru exprimarea consimţământului informat care conţine informaţii privind studiul şi formularul de înregistrare a familiei, urmând să le restituie completate, fără a fi necesară menţionarea numelui copilului.

Procedurile sunt necesare pentru a informa corect părinţii despre studiu şi pentru a respecta confidenţialitatea datelor. (…) Datele obţinute în studiu sunt anonimizate, urmând să fie prelucrate în scop statistic pentru stabilirea prevalenţei supraponderalităţii şi obezităţii la copii”, se arată în informarea privind evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar, publicată pe site-ul INSP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te