Un pahar de vin pe zi chiar ține doctorul la distanță și previne problemele cardiace

DE Adina Mutăr | 15.06.2023 - 20:46
Un pahar de vin pe zi chiar ține doctorul la distanță (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: wine&food

Un pahar de vin pe zi chiar ține doctorul la distanță și previne problemele cardiace, arată un studiu al Spitalului General din Massachusetts. Consumul ocazional de băutură scade stresul, care este legat de atac de cord și accident vascular cerebral.

SHARE

Un pahar de vin pe zi chiar ține doctorul la distanță, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Femeile care beau o băutură alcoolică pe zi și bărbații care consumă maximum două au avut un risc mai mic de probleme cardiovasculare decât cei care au băut mai mult sau au fost abstinenți.

Un pahar de vin pe zi chiar ține doctorul la distanță și previne problemele cardiace

În timp ce cercetările anterioare au sugerat că ar putea avea un efect protector, aceasta este prima dată când oamenii de știință spun că au înțeles cauza fiziologică.

Potrivit studiului, cantitățile regulate scăzute de alcool duc la reduceri pe termen lung a semnalizării stresului în creier, asociat cu cauza atacului de cord și cu accidentul vascular cerebral.

Experții speră că vor putea dezvolta tratamente pentru a reproduce efectele cardiace protectoare ale alcoolului fără efectele sale adverse. 

Cercetătorii au studiat date ce implică peste 50.000 de americani, scanări ale creierului la 754 de persoane, care au fost luate în principal pentru supravegherea cancerului.

Imaginile creierului au arătat că cei care beau moderat aveau semnale reduse de stres în amigdală, regiunea creierului asociată cu răspunsurile la stres.

Când cercetătorii au analizat istoricul evenimentelor cardiovasculare ale acestor persoane, au descoperit mai puține atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale la băutorii ușori până la moderati.

Diminuarea stresului protejează inima

Deși se știe de mult timp că alcoolul reduce reactivitatea amigdalei la stimuli amenințători, acesta este primul ce indică efectele neurobiologice pe termen lung.

„Am descoperit că modificările creierului la băutorii ușori până la moderați au explicat o parte semnificativă a efectelor cardiace de protecție”, a spus dr. Ahmed Tawakol, cardiolog la Spitalul General din Massachusetts și autor principal, potrivit Daily Mail.

„Când amigdala este prea alertă și vigilentă, sistemul nervos simpatic este intensificat, ceea ce crește tensiunea arterială și crește ritmul cardiac și declanșează eliberarea celulelor inflamatorii. Dacă stresul este cronic, rezultatul este hipertensiune arterială, inflamație crescută și un risc substanțial de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.”

Citește și: Oamenii de știință au creat cu succes primul fetus sintetic din celule stem. Nu mai e nevoie de ovul

Efectul a fost deosebit de pronunțat la persoanele care sunt predispuse la un răspuns la stres cronic mai mare, cu consumul moderat de alcool asociat cu efectul de protecție cardiac aproape dublu la persoanele cu antecedente de anxietate în comparație cu alții.

Acest efect a fost însă anulat atunci când oamenii au băut mai mult, cei care consumă peste 14 unități pe săptămână având un risc crescut de boli cardiovasculare, în timp ce activitatea generală a creierului a început să scadă.

Citește și: Vaccinul ARnM împotriva cancerului pancreatic poate încetini revenirea bolii, arată un studiu

Scriind în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, autorii concluzionează că cercetarea ar trebui să se concentreze pe găsirea de noi intervenții ce reduc activitatea de stres a creierului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te