De ce i-a interzis Elena Ceașescu lui Florin Zamfirescu să mai apară pe „sticlă”. Cum a refuzat-o

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.06.2023 - 11:39
Motivul halucinant pentru care marele actor Florin Zamfirescu a fost interzis la TV în comunism - Foto: Arhivă

Elena Ceașescu i-a interzis lui Florin Zamfirescu să mai apară pe „sticlă”. Îndrăgitul artist povestește abia acum, cum a fost perioada de un an și jumătate în care nu a avut apariții TV.

SHARE

Elena Ceașescu i-a interzis lui Florin Zamfirescu să mai apară pe „sticlă”. Actorul a dezvăluit motivul halucinant.

Recent, celebrul actor român Florin Zamfirescu a dezvăluit că în perioada regimului comunist i-au fost interzise aparițiile la Televiziunea Română timp de aproximativ un an și jumătate.

Motivul acestei interdicții a fost refuzul său de a recita poezii elogioase în cinstea Elenei Ceaușescu, cu ocazia Zilei Femeii.

Citește și: FOTO Vlad Zamfirescu s-a însurat cu o colegă de scenă. Actorul divorțase după un mariaj de 21 ani

Zamfirescu a povestit că a ales să-și păstreze integritatea și să refuze să participe la această propagandă, chiar dacă acest gest a avut consecințe asupra carierei sale.

De ce i-a interzis Elena Ceașescu lui Florin Zamfirescu să mai apară pe „sticlă”

Experiența actorului ilustrează cum regimul comunist controla și manipula libertatea de expresie în România, cerându-le artiștilor să promoveze o imagine favorabilă a regimului și a liderilor săi, chiar și în cele mai neașteptate situații.

Trebuia să spun „Mândria, România, Elena Ceaușescu”. Și am plecat. Alea nu erau poezii.

„Am fost interzis în televiziune vreun an și ceva, pentru că nu am vrut să recit de Ziua Femeii, pentru Ceaușeasca. M-au invitat, și le-am zis că am ceva de Coșbuc.

Aveau însă ei poeziile lor, iar când m-am uitat pe prompter, trebuia să spun ceva gen Mândria, România, Elena Ceaușescu. Și am plecat. Alea nu erau poezii. Apoi s-a dat ordinul să nu calc în televiziune. Dar eu aveam și alte treburi, eram asistent la Facultatea de Teatru, făceam film după film”, a povestit Zamfirescu pentru un post TV. 

Zamfirescu, un actor care a marcat generații

Florin Zamfirescu s-a născut la 12 aprilie 1949, în Călimăneşti. A urcat pe scenă de mic și a obţinut prima diplomă de recitare la numai 6 ani, iar la 16, era premiat pentru interpretarea "Legendei Meşterului Manole".

Florin Zamfirescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, Facultatea Arta Actorului, clasa profesorului Constantin Moruzan (1971). A intrat primul şi a absolvit Facultatea ca şef de promoţie.

Ulterior, s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat pe scena Teatrului ''Giuleşti'' şi a Teatrului ''Odeon''. A avut peste 35 de roluri principale, pe diferite scene, inclusiv pe cea a Teatrului Naţional din Bucureşti sau a Teatrului ''L.S. Bulandra''.

Citește și: Gheorghe Zamfir, divorț de femeia care îl șantaja că se sinucide. Falit, este salvat de un înger

„Rolurile cele mai reuşite? Cele din „D`ale Carnavalului” apoi „Moromeţii”, un rol foarte mic în „Filantropica”. Am filmat o zi pentru filmul „Iacob”, în regia lui Daneliuc. Filmul începe cu un miner care mănâncă, îşi bagă dinamită în sân, apoi se aruncă în aer din disperare; mai este şi „Iarba verde de acasă”, a spus pentru sursa mai sus menționată.

A fost, de asemenea, profesorul unor generaţii întregi de actori. 

A fost însurat de trei ori

Actorul s-a căsătorit de tânar cu o profesoară de pian care a născut un băiat. Vlad Zamfirescu a urmat pașii tatălui său și este actor.

A doua soție a lui Florin Zamfirescu a fost actrița Valeria Sitaru, cu care are o fată pe nume Ștefana Samfira. Cei doi au fost căsătoriți 12 ani.

La începutul anilor 2000, actorul s-a căsătorit cu Cătălina Mustață, de care a divorțat cu scandal. Ea este cea de-a treia soţie a lui Florin, iar căsătoria lor a avut loc după Revoluţia din 1989. Cei doi s-au îndrăgostit la Facultatea de Actorie, unde ea era studentă, iar Florin lucra ca profesor. S-au iubit enorm, însă, după ce sentimentele au început să se erodeze, şi-au dat seama că nu prea au multe în comun, în afară de profesie.

„Eu am lăsat loc de <<Bună ziua!>>, ea nu. Ce relație să mai am cu ea, dacă nici la salut nu răspunde? Îl știu pe soțul Cătălinei, l-am cunoscut personal, este un băiat de toată isprava.

Ea însă este o canalie. Sub aspect de domnișoară frumoasă, simpatică și manierată, ea nu e deloc așa. Este prietenă cu paharul, motiv pentru care noi ne-am și despărțit. Ea tot așa a și rămas. Îi plăcea să consume alcool și să facă atât de urât cum n-a crezut nimeni că o femeie poate să facă”, a declarat actorul într-un interviu pentru impact.ro 

„Nu sunt foarte sănătos. După divorţ am făcut infarct. Am reuşit să trec peste… Mă gândesc la sănătate”, spunea actroul într-un interviu în 2014.

Citește și: VIDEO Florin Zamfirescu și-a luat mașină 4x4 de „tânăr aventurier”. Însurat a 4-a oară la 64 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te