Mircea Geoană: „În România, modelul pe care l-am construit cu toţii după '89 şi-a atins limita”

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 30.11.2023 - 18:39
Mircea Geoană: „În România modelul pe care l-am construit cu toţii după '89 şi-a atins limita” Foto: facebook/Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că „în România, modelul pe care l-am construit cu toţii după '89, şi-a atins limita”.

SHARE

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că „în România, modelul pe care l-am construit cu toţii după '89, şi-a atins limita”, de aceea este necesar să fie gândit următorul nivel, să existe mai mult curaj, mai puţină corupţie şi mai mult entuziasm.

„Toate naţiunile care au intrat în liga mare au ştiut că a atunci când s-a epuizat modelul acelei perioade istorice au putut să imagineze următoarea etapă”, a adăugat Geoană.

„Dacă am înţelege lumea în care ne aflăm, şi ne-am aduna energiile eu cred că România are astăzi idei şi oameni care să formuleze direcţii şi politici publici care pot fi transformate în dividende economice. 

Aş face o observaţie generală. Nu doar în România, dar oriunde pe această planetă, orice model politic, economic, mod în care ne organizăm în societate, apare un moment în care respectivul model îşi atinge limita.

Mircea Geoană: „În România, modelul pe care l-am construit cu toţii după '89, şi-a atins limita”

Eu cred că, în România, modelul pe care l-am construit cu toţii după '89, şi-a atins limita. Pentru asta e nevoie să gândeşti următorul nivel şi să ai mai mult curaj, mai puţină corupţie şi mai mult entuziasm.

 Toate naţiunile care au intrat în liga mare au ştiut că a atunci când s-a epuizat modelul acelei perioade istorice au putut să imagineze următoarea etapă”, a afirmat Mircea Geoană, joi, la Digi 24.

Acesta a avut un apel la generaţiile actuale şi anume „să nu fim o generaţie fără misiune”.

El a mai precizat că i-ar fi foarte ciudă ca România să îşi rateze şansa dezvoltării, lucru care necesită imaginaţie şi risc politic. 

„Atunci când se sclerozează modul de funcţionare al mediului politic trebuie să schimbi ceva. Nu va fi simplu, inerţia e mare”, mai consideră secretarul general adjunct al NATO.

„Apelul meu e către generaţiile actuale este să nu fim o generaţie fără misiune. Cred că avem o şansă să mergem mai departe, sau nu dacă vom rămâne să peticim ce avem acum.

Am toată încrederea că putem ajunge să ne autodepăşim. Cei care înţeleg că trebuie schimbat ceva pentru că oamenii sunt nemulţumiţi, ca lider politic ai obligaţia să schimbi lucrurile din mers.

Nu spun că totul e vopsit cu smoală neagră. Sunt şi oameni competenţi.

Citește și: Ce le spune Mircea Geoană oamenilor care îl întreabă dacă candidează la prezidențiale: Sunt vaccinat

Este mai comod să gestionezi lucruri pe care crezi că le stăpâneşti. Pentru a face un salt de dezvoltare e nevoie de imaginaţie, de risc politic. Multe ţări îşi găsesc acest nou echilibru.

Lumea îşi caută un nou model.  Mi-ar fi tare ciudă ca România care are tot ce îi trebuie să rateze această şansă.

Atunci când se sclerozează modul de funcţionare al mediului politic trebuie să schimbi ceva. Nu va fi simplu, inerţia e mare”, a explicat Geoană.

El a mai spus că fundaţia pe care poţi construi este faptul că România este în NATO şi UE, un lucru care este formidabil.

Citește și: Mircea Geoană: „Țara se goleşte de tineri, economia creşte, însă nu produce dezvoltare”

„Exterior vorbind, România este în NATO, în UE, e un lucru formidabil, e o fundaţie pe care poţi să construieşti.

Eu spun că ce mă frământă cel mai tare este această lipsă de încredere a românilor în legătură cu direcţia în care merge ţara.

Lipsa de încerdere între noi, în sistemul politic, în justeţea aranjamentelor noastre sociale este o mare problemă”, a conchis Mircea Geoană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te