Minune la o mănăstire lovită de un incendiu: Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou au rămas intacte

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 29.05.2023 - 16:33
Paraclisul Mănăstirii Sf. Petru și Pavel din Podu Coșnei a ars în totalitate. Înăuntru se aflau moaște al Sfântului Ioan Cel Nou Foto: ISU Suceava
Minune la o mănăstire arsă din temelii: Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou au rămas intacte Foto: ISU Suceava
Paraclisul Mănăstirii Sf. Petru și Pavel din Podu Coșnei a ars în totalitate. Înăuntru se aflau moaște al Sfântului Ioan Cel Nou Foto: ISU Suceava

Paraclisul Mănăstirii "Sf. Petru și Pavel" din Podu Coșnei, județul Suceava, a fost ars din temelii, duminică, însă, minune, o năframă cu părți din moaștele Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava a fost găsită intactă printre ruinele fumegânde.

SHARE

O minune a avut loc, duminică, la mănăstirea din localitatea suceveană Podul Coșnei acolo unde Paraclisul a ars în totalitate. Incendiul a afectat și chiliile așezământului.

După ce toate focarele au fost stinse, starețul i-a rugat pe pompieri să caute Sfântul Antimis, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava.

Pompierii i-au spus că, cel mai probabil a ars, numai că starețul Filotei a insistat și le-a replicat că focul nu are cum să se atingă de Sfântul Antimis.

Așa că pompieri și voluntari au căutat printre ruine și după zeci de minute au găsit Sfântul Antimis. Era, într-adevăr intact, neatins de foc, spre uimirea pompierilor., conform Adevărul.

Sfântul Antimis a fost luat în brațe de starețul Mănăstirii, sărutat apoi și dus în loc sigur.

Citește și: Peștera din România cu cristale care e unică în Europa: Turiștilor le dispar durerile de cap

Antimisul (antimension – gr. în loc de masă) este o năframă pătrată de in sau de mătase, având întipărită pe el icoana punerii în mormânt a Domnului. El este sfinţit de episcopul locului cu Sfântul şi Marele Mir şi are în cusătura sa părticele de sfinte moaşte, deoarece în primele veacuri creştine Bisericile se ridicau pe mormintele martirilor şi este aşezat întotdeauna pe Sfânta Masă din Sfântul Altar. În colţuri sunt pictaţi cei patru evanghelişti.

„Sfântul antimis nu arde!”

Focul a mistuit paraclisul din lemn, până la temelie. Totul era distrus, amestecat într-o movilă de jăratec și materiale de construcții.

Singura grijă a părintelui stareț Filotei era Sfântul Antimis, și ne pomenea despre el, poate, poate, careva dintre noi, îl va găsi...

- Cum arată, părinte?

- E din pânză, de culoare roșie, împăturit... repeta încontinuu...

- Din pânză?! întreb de parcă nu am înțeles din prima, ridicând în același timp o bucată de metal topit, din ceea ce fusese un candelabru...

- Cred că a ars, părinte, încercau să-l convingă și ceilalți colegi.

Nu! Trebuie să fie acolo! Sfântul Antimis nu arde! spunea starețul Filotei, cu convigerea celui care se hrănește cu credința.

Neîncrezători, precum Toma, am continuat, totuși, să-i alinăm îngrijorarea, răscolind prin cenușă...

- L-am găsit! Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei, ridică, victorios, pânza împăturită, care parcă renăscuse din marea de jăratec...

Ne-am făcut, cu toții, o cruce mare, și am adăugat și această întâmplare la lista de minuni pe care le-am tot trăit pe pielea noastră, când au mai ars lăcașuri sfinte...

Mulțumim celor care ne-au ajutat și am reușit să lichidăm incendiul, mulțumim pentru minunile pe care le trăim în misiunile noastre, și nu în ultimul timp, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate! ", a mărturisit purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, unul din cei care a participat la căutări.

Incendiu devastator

Mănăstirea din Podu Coșnei, județul Suceava, a fost cuprinsă de flăcări duminică dimineață, 28 mai 2023.

Biserica veche și o clădire cu chilii au luat foc, iar localnicii au sunat disperați la 112 și au cerut ajutor.

La sosirea pompierilor, flăcările erau la nivelul acoperișurilor, cu pericol de propagare la cele două construcții.

Suprafața mistuită de flăcări este de 550 de metri pătrați și pagubele uriașe. Intervenția pompierilor a fost una dificilă din cauză că focul se extindea rapid, construcțiile fiind din lemn dar existând depozitate cantități de cantități combustibil. Au fost degajări mari de fum și de gaze toxice.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te