Ministrul Mediului: „Există rețele de crimă organizată care introduc în țară deșeuri”

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.04.2024 - 21:24
Ministrul Mediului: „Există rețele de crimă organizată care introduc în țară deșeuri” - Foto: INQUAM Photos/ Malina Norocea/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ministrul Mediului a declarat că România se confruntă cu rețele de crimă organizată care introduc ilegal în țară deșeuri.

SHARE

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat la Interviurile Digi24.ro că există rețele de crimă organizată care aduc ilegal deșeuri în România. Acesta spune că în alte țări din UE „tratarea și depozitarea unei tone de deșeuri nu poate costa mai putin de 500 de euro, la noi e 50-70 de euro”. Fechet a mai vorbit și despre programele Rabla, dar și despre RetuRo, programul garanție-returnare. 

Ministrul Mediului: „Există rețele de crimă organizată care introduc în țară deșeuri”

Întrebat dacă România este groapa de gunoi a Europei Mircea Fechet a declarat că „este real parțial”.

Este real parțial. Mare parte din gunoi este produs chiar de noi. Este însă trist să constați că mașini scoase din uz, cauciucuri, electronice, se importă în România. Dacă păstrăm proporțiile, putem spune că mare parte din gunoiul pe care îl gestionăm în România este gunoiul nostru.  

În cazul mașinilor scoase din uz, e scump să dezafectezi o astfel de mașină. E mai ieftin să o trimiți în România sub formă de mașină second hand. 

Acțiuni cum au fost cele din Călărași ar trebui să devină din ce în ce mai dese. Să devină o regulă. S-au dat amenzi foarte mari. Vorbim de miliarde de lei vechi. Dacă ne uităm și cui s-au dat acele amenzi, putem să ajungem la concluzia că există riscul să nu fie plătite niciodată.

Citește și: VIDEO Românii stau la cozi pe aeroporturile din Europa, deși suntem în Schengen: „Am făcut sesizare”

Există niște rețele de crimă organizată care introduc în țară aceste deșeuri. Este o chestiune în care se ocupă mai puțin comisarii gărzii de mediu, avem alte structuri.

Vin din țări unde tratarea deșeurilor costă și de zece ori mai mult decât în România. Că vin din Italia, că vin din alte țări din UE, nu vreau să pun etichete, problema este a noastră. În tot vestul Europei, tratarea și depozitarea unei tone de deșeuri nu poate costa mai putin de 500 de euro, la noi e 50-70 de euro.

Asta pune o presiune aproape instantaneu pe sistemul românesc, pentru că băieții deștepți identifică oportunitatea de afacere. Deșeurile nu pot ajunge în România pentru a fi depozitate. Pretextul sub care e intră este fie tratarea, fie valorificarea energetică.  Nu aș spune că România e depășită de situație.

De la an la an lucrurile se îmbunătățesc. Mă aștept să putem avea monitorizare GPS pe orice transport sensibil în România. Sunt județe curate în România unde nu avem probleme cu gropile de gunoi. Avem însă nevoie de măsuri concrete în ceea ce privește gestionarea și tratarea deșeurilor din construcții. Am inițiat o schemă de ajutor de stat finanțată din PNRR. 220 de milioane de euro vor ajunge în astfel de facilități.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te