Ministrul de Interne: "Mai e o cale lungă" și mai e nevoie de "multe negocieri" pentru Schengen

DE Alexandra Lupascu | 14.12.2023 - 08:55
Ministrul de Interne: "Mai e o cale lungă" și mai e nevoie de "multe negocieri" pentru Schengen Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministrul de Interne: "Mai e o cale lungă" și mai e nevoie de "multe negocieri" pentru intrarea României în Schengen.

SHARE

Ministrul de Interne: "Mai e o cale lungă" și mai e nevoie de "multe negocieri" pentru intrarea României în Schengen.

Anterior, ministrul român de Interne și omologii săi din Bulgaria și Austria s-au întâlnit în Slovenia, în cadrul conferinței ministeriale Forumul Salzburg, pentru o nouă rundă de negocieri.

"Nu pot decât să confirm ceea ce am afirmat și acum două zile: sunt discuții intense, sunt complicate, sunt constructive în același timp. Ele vor continua în zilele care urmează pe toate aspectele implicate de subiectul în sine.

Deci, discutăm absolut orice detalii, orice fațetă a subiectului aderării, extinderii Spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

Ministrul de Interne: "Mai e o cale lungă" și mai e nevoie de "multe negocieri" pentru Schengen

Am avut câteva semnale privind flexibilizarea poziție austriece încă de acum o lună de zile, dar neconfirmate oficial. Confirmarea a venit relativ recent, acum câteva zile.

Pe baza acestei noi poziții politice a Ministerul de Interne austriac, în sensul de a accepta ideea extinderii Spațiului Schengen, discutăm acum în detaliu cu privire la frontiere și cu privire la etapizări (...)

Cătălin Predoiu: "Nu vreau să fac niciun pronostic, nici pentru frontiera aeriană, nici pentru cele terestre sau navale"

Eu am rămas constant în absolut toate declarațiile mele și am spus de la bun început că e o discuție complicată.

Nu vreau să fac un pronostic legat nici de frontiera aeriană, nici de cea terestră, nici de cea navală. Toate sunt în discuție.

Discuțiile sunt constructive și vom continua în zilele următoare dar, în același timp, nu sunt simple, pentru că sunt discuții trilaterale România-Bulgaria-Austria.

Sunt discuții care implică și Comisia Europeană, și Președinția spaniolă, apoi, multilateral, cu statele membre.

Separat de aceste discuții legate de extindere, reamintesc faptul că așteptăm să vedem o precizare din partea guvernului olandez, după dezbaterile din Parlamentul olandez (în contextul în care Olanda s-a opus, anul trecut, primirii Bulgariei în Schengen, n.r.)

Eu am participat la discuții alături de ministrul bulgar și ministrul austriac, iar în cadrul acestor discuții poziția Bulgariei a fost aceea de a discuta și frontiera aeriană și celelalte aspecte implicate de celelalte frontiere.

Citește și: CCIR solicită urgentarea aderării României la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri

Cătălin Predoiu: "La negocieri, Bulgaria a acceptat schimbarea de poziție a Austriei cu privire la Air Schengen"

Aș face o distincție între declarațiile politice și pozițiile concrete în cadrul negocierilor. (în condițiile în care ministrul bulgar de Interne a spus că țara sa insistă pentru aderarea completă la Schengen, și nu pentru o primire parțială, în 'Air Schengen', n.r.) 

Citește și: Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Aderarea, în două etape

În ceea ce privește eventuale scenarii, pronosticuri, eu mă bazez strict pe poziții oficiale. De la un 'nu' categoric, sub orice aspect, pentru orice frontiere, exprimat timp de un an de zile, Austria și-a flexibiliza poziția și a trecut la 'da' în legătură cu frontiera aeriană.

Rămâne să discutăm și celelalte frontiere și sunt în curs aceste discuții. Deci, eu iau notă, nu de declarații de presă, ci de pozițiile oficiale”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te