Ministrul Apărării: Un război pe teritoriul României e exclus. Dar România nu poate fi neutră

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.02.2022 - 23:14
Ministrul Apărării: Un război pe teritoriul României e exclus. Dar România nu poate fi neutră. / Foto: icrc.org

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmat că un război pe teritoriul României este, în acest moment, exclus, aşa cum o arată toate analizele NATO, iar probabilitatea unui atac asupra ţării noastre "tinde spre zero".

SHARE

"În principiu, toate analizele pe care le face NATO şi le facem şi noi împreună cu aliaţii noştri din NATO spun că în acest moment e exclus un război pe teritoriul României, pentru că e exclus un conflict militar între NATO şi Rusia. Sunt mai multe raţiuni de factură strategică pentru care se consideră că e cel mai bun acest scenariu. Nu cred că Rusia, în afară de unele lucru pe care vrea să le rezolve pe terenul fostei URSS, într-o utopie de reîntregire a Rusiei Ecaterinei a II-a sau a lui Petru cel Mare, nu cred că se poate întâmpla să atace o ţară NATO şi acest lucru să ducă la un conflict generalizat. Ar fi o dovadă de nebunie şi nu credem în acest scenariu", a declarat, miercuri, Dîncu la TVR.

Citește și: Trupele ruse de la granițele Ucrainei, 100% în poziție de atac. Kievul a decretat stare de urgenţă

Întrebat cât de probabil este, pe o scară de la 1 la 10, ca România să fie atacată, ministrul Apărării a răspuns că probabilitatea "tinde spre zero în acest moment". " 0,1, aproape de 1", a adăugat Vasile Dîncu.

El a făcut apel la cetăţeni "să stea liniştiţi" cu privire la posibilitatea unui atac din partea Rusiei.

"În domeniul militar, experţii militari ştiu foarte bine care este echilibrul sau dezechilibrul de forţe la un moment dat. Putin a amplasat 150.000 de soldaţi la graniţa Ucrainei, atât cât i-ar putea permite, spun specialiştii (...), să desfăşoare pe teritoriul Ucrainei o bătălie pentru o anumită perioadă, pentru că nu se ştie cât ar putea să reziste aici. De aceea, nu e cazul, indiferent de ceea ce încearcă să impresioneze preşedintele Vladimir Putin, nu e cazul să ne gândim în acest moment, la nivelul societăţii civile, la nivelul cetăţenilor, la o asemenea posibilitate. Evident că această posibilitate e luată în calcul, dar mi se pare total improbabilă în acest moment. Eu cred că oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere", a spus Dîncu.

Citește și: EXCLUSIV Newsweek SUA: Oficiali americani avertizează Ucraina că invazia rusă va avea loc în 48 ore

Ce consecințe ar avea un război în regiune asupra României

"Sunt alte consecinţe ale unui război în zonă care pot însemna suferinţă şi pierderi şi în România, dar nu pierderi de vieţi omeneşti. Pierderi în ceea ce priveşte resursele de energie, noroc că nu suntem dependenţi 100% de Rusia, cum sunt alte ţări, sau nici într-un procent atât de mare. Poate fi bulversată activitatea băncilor datorită blocajului şi poate fi afectat comerţul, de exemplu, cu Rusia. Există şi comerţ românesc în Rusia. Nu este atât de mare, nu avem relaţiile atât de extinse cu Rusia, dar există. (...) Poate fi bulversată, de exemplu, prin războiul electronic, activitatea unor instituţii, pentru că în domeniul acesta, al războiului electronic, nu poţi opri la graniţă atacurile de genul acesta. (...) Dar acestea nu sunt consecinţe care ar putea să pună viaţa oamenilor în pericol", a asigurat ministrul Vasile Dîncu, relatează Agerpres.

Citește și: Oamenii lui Putin la București: politicieni condamnați, mistici, vedete TV. Năstase, cel mai vizibil

O poziţie neutră n-ar feri România

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, le transmite celor care susţin neutralitatea României şi nu doresc "forţe străine" în ţară deoarece nu cred într-o victorie în cazul unui conflict cu Rusia că "nu e acceptabil să te crezi atât de mic încât să nu contezi", iar o poziţie neutră n-ar feri România de "o posibilă invazie din partea unui vecin mai puternic", ci doar ar prinde-o nepregătită.

"Foarte mulţi mi-au scris şi mie pe Facebook, sunt oameni care apar în social media şi care spun: 'Noi de ce nu ne declarăm neutri? Noi de ce primim americani sau forţe străine pe teritoriul nostru? Pentru că noi n-am avea şanse dacă ne batem cu ruşii'. Acest lucru este (...) cel mai mare duşman pentru viitorul securităţii unei ţări. (...) Nu e acceptabil să te crezi atât de mic încât să nu contezi, pentru că, până la urmă, indiferent de ceea ce se întâmplă, trebuie să ai încrederea în tine ca să mergi mai departe să-ţi aperi drepturile. Nu poţi să te pleci tot timpul să spui 'capul plecat sabia nu-l taie'", a declarat Dîncu, miercuri, la TVR.

El a subliniat că NATO este cea mai puternică alianţă politico-militară din lume în acest moment.

"Pot căuta şi cetăţenii noştri pe internet, se pot uita, pentru că sunt foarte multe date legate de potenţialul pe care NATO şi UE îl au şi potenţialul pe care Rusia îl are. E incomparabil acest potenţial. Trebuie să avem încredere că nu suntem singuri în acest moment. (...) Să spunem că ne declarăm neutri, aşa cum s-a întâmplat cu Republica Moldova. Nu facem nicio pregătire ca să ne dotăm azi cu cele mai noi aparate, avioane. Ce business avem? Suntem doar nepregătiţi, nu înseamnă că ne cruţă o posibilă invazie din partea unui vecin mai puternic. Deci trebuie să fii pregătit şi să ai încredere în forţa ta, pentru că se adună cu forţa celorlalţi", a adăugat ministrul.

Vasile Dîncu a făcut apel la încredere în autorităţi.

"Avem nevoie de mai multă rezilienţă psihologică, avem nevoie să ieşim din pasivism şi să acţionăm, să avem încredere, în autorităţi, în oameni şi să căutăm această dimensiune de dotare, de pregătire, chiar pentru ce e mai rău", a mai spus Dîncu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te