Ministrul apărării din Lituania: Trupele ruse din Belarus reprezintă o amenințare directă pentru noi

DE Daniel Toșa | 19.01.2022 - 11:22
Ministrul apărării din Lituania: Trupele ruse din Belarus reprezintă o amenințare directă pentru noi/FOTO: ft.com

Trupele ruse despre care Moscova şi Minskul susţin că vor participa la exerciţii militare comune sunt o ameninţare directă pentru Lituania, a afirmat miercuri ministrul apărării al acestei ţări membre a NATO, Arvydas Anusauskas, potrivit Reuters.

SHARE

„În situaţia actuală, considerăm intrarea forţelor militare ruse în Belarus nu doar un factor destabilizator pentru situaţia securităţii, dar chiar o ameninţare directă mai mare pentru Lituania'', a scris Anusauskas pe Facebook.

Un înalt demnitar din Departamentul de Stat american a declarat marţi că Washingtonul este îngrijorat de un proiect de reformă constituţională în Belarus ce ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti pe teritoriul acestei ţări care se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți

În plus, exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate marţi de Minsk„sunt mult peste normă" şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în fosta republică sovietică care a rămas unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, potrivit oficialităţii americane.

Forțele militare și echipamentele militare rusești au început să sosească în Belarusul ex-sovietic pentru exerciții comune începând cu luna februarie, a anunțat luni Minskul, pe fondul creșterii tensiunilor dintre Est și Vest din cauza Ucrainei.

Citește și: Oficial: vaccinurile cu ARN mesager sunt sigure pentru femeile însărcinate

Exercițiile „Allied Resolve" vor avea loc în apropierea marginii vestice a Belarusului, a granițelor cu Polonia și Lituania, membre NATO, și a flancului său sudic cu Ucraina, a declarat liderul belarus Alexander Lukașenko.

„Stabiliți o dată exactă și anunțați-ne, astfel încât să nu fim învinuiți că am masat niște trupe aici din senin, ca și cum ne-am pregăti să intrăm în război", a declarat el în fața unor oficiali militari de rang înalt.

Mișcările de trupe ale Rusiei sunt atent analizate, în condițiile în care o consolidare militară în apropierea granițelor Ucrainei și un val de retorică amenințătoare au stârnit temerile occidentale că Rusia plănuiește o invazie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.