Mihai Șora, mesaj pentru PSD: „Cei din stradă sunt oamenii vii ai acestei țări. Europa suntem noi”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.01.2019 - 15:07
Mihai Șora, la comemorarea victimelor Revoluției, în 22 decembrie 2018. FOTO: Inquam Photos - Alberto Grosescu

Filosoful Mihai Șora a scris, pe contul său de Facebook, un text ân care a susținut că „oficialii” aflați la guvernare sunt doar „accidente ale României recente”, în contextul în care România a preluat conducerea Consiliului Uniunii Europene.

SHARE

Filosoful a mai anunțat și că va participa la protestul de joi, de la Ateneu, când va avea loc ceremonia prin care România preia oficial președinția Consiliului UE. 

„Europa ne prinde, astăzi, pe picior greșit, cu oamenii cei mai răi aflați la putere.  Cei mai răi nu dintre „noi“ – cum aud câteodată spunându-se, căci nu!, nu toți suntem la fel…  Cei mai răi dintre „ei“. Dar șase luni în fruntea Consiliului trec repede. Undeva, prin ministerele și instituțiile noastre, aflați în cotloanele unor funcții minore, sunt și profesioniști de încredere, care duc greul administrației centrale și fac ca restul instituțiilor să nu se surpe cu totul. În acești profesioniști anonimi îmi pun nădejdea. Pe ceilalți va trebui să-i educăm, să-i recuperăm, într-un fel sau altul. Căci și ei sunt cetățeni români, deși hoți, deși mincinoși, trântori, marionete ori bufoni”, a arătat filosoful. 

„Mâine voi fi la Ateneu: nu în sală, ci undeva afară, în mulțime: pentru ca mai-marii Europei aflați la București să priceapă că „ei“, românii aceia care îi vor întâmpina, „oficialii“ noștri aflați la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată și-odată, vom scăpa.  Să înțeleagă, cu alte cuvinte, că acei români sunt diferiți de noi. Că „ei“ sunt „ei“, noi suntem noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficială sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei țări. Iar viii cu viii, hoții cu hoții. Europa suntem noi”, a mai scris Mihai Șora.

Grupurile Corupția Ucide, Rezist și Inițiativa România au anunțat că, în 10 ianuarie, va avea loc un protest la Ateneu, unde va avea loc ceremonia de preluare a președinției rotative a UE de către România. La festivitatea de preluare a președinției rotative sunt așteptați o serie de înalți oficiali europeni, printre care președintele Comisiei Europene, al Consiliului European și al Parlamentului European.

Citește și: CEL MAI CITIT INTERVIU Caramitru: „Șase oameni din fosta Securitate au ajuns în fruntea PSD“ VIDEO

Filosoful a mai observat și că vechiul „ei” din perioada comunistă, care îi desemna pe securiști și nomenclaturiști, trimite acum la guvernarea PSD: „Odinioară, pronumele „ei“ avea – pentru orice om întreg și cinstit – un conținut limpede: trimitea spontan la clica de securiști, nomenclaturiști, comuniști, parveniți și neciopliți care ne urmăreau, ne parazitau viețile, ne batjocoreau mintea și sufletul. Care ne zdrobeau speranța și destinul, ne nenoroceau copiii. „Ei“ însemna răul absolut, răul concret, răul care nu cunoaște jumătățile de măsură, nu se intersectează niciodată cu Binele, nici nu-și pune problema Binelui, nu are știință de vreun bine oarecare. Este, cred, pentru întâia oară după Revoluție când pronumele „ei“ a căpătat, din nou, un conținut limpede. Și nu există, din punctul meu de vedere, om întreg și cinstit care să sprijine clica aflată azi la putere și să o facă senin, din convingere. Înțeleg: dintr-o convingere pură. Căci, sprijinind această clică, după ce ea a dat atâtea dovezi de netrebnicie, de jaf și prostie, de necunoaștere ori disprețuire a categoriilor morale, omul acela nu poate fi altcumva decât legat ombilical de clica jefuitoare, corupt el însuși, cu găuri în fibra morală, cu largi crăpături în însăși umanitatea lui”. 

Citește și: VIDEO Răzvan Theodorescu: „Am fost de patru-cinci ori la Jilava sa-l văd pe Stănculescu“

„S-a întâmplat, însă, în acești doi ani, și ceva bun: s-a născut și a prins rădăcini în Cetate o nouă generație, una care a înțeles că – în democrație – votul chiar contează, că patrimoniul moral, material și imaterial al României trebuie ocrotit, că școala are drept misiune desțelenirea minților, nu croșetarea unor baloane de săpun, nici zidirea unor castele de nisip. Între oamenii care protestează s-au decantat idei, s-au creat punți de bunătate și dragoste, s-au legat prietenii trainice.  Iar lucrul acesta este mai mișcător decât marea singurătății, mai prețios decât foița de aur”, a mai notat Mihai Șora. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te