Mercenarii români ai lui Potra, "dulăul" lui Călin Georgescu, blocați sub focul rebelilor în Congo. Rebelii M23 au preluat controlul asupra orașului Goma, cel mai mare centru urban din Estul Republicii Democrate Congo.
Mercenarii români ai lui Potra, "dulăul" lui Călin Georgescu, blocați sub focul rebelilor în Congo
Luni dimineață, focuri de armă încă se auzeau în diferite părți ale orașului, indicând intensificarea luptelor. Consiliul de Securitate al ONU a cerut duminică încetarea ostilităților, avertizând asupra amplorii crizei umanitare.
Guvernul congolez și experții ONU acuză Rwanda că susține gruparea M23 prin trimiterea de trupe și armament. Rebelii au somat soldații congolezi să se predea, iar peste 100 de militari ar fi capitulat deja, potrivit Reuters.
Mercenarii români, prinși între focuri
Potrivit Digi24, aproximativ 30 de mercenari români din armata de mercenari administrată de Horațiu Potra, omul de bază a lui Călin Georgescu se află în zona de conflict.
Citește și: Horațiu Potra, “bodyguardul” lui Călin Georgescu: Arme ilegale, distrugeri, condamnări și droguri
Printre aceștia se numără rezerviști din Jandarmerie, Poliție, trupe de operațiuni speciale, dar și civili. Relația tensionată dintre Potra și trupele sud-africane de menținere a păcii le îngreunează situația, armata privată fiind în prezent „pe cont propriu”.
Citește și: Stenogramele apelului disperat la 112 care a salvat România. Întreaga conversație reclamant-polițist
Într-un mesaj publicat pe rețeaua X (fosta Twitter), se sugerează că mercenarii români s-ar fi refugiat la o bază ONU, însă aceste informații nu au fost confirmate oficial. O altă postare indică faptul că aceștia ar fi abandonat luptele, dar veridicitatea imaginilor nu a fost stabilită din surse independente.
Citește și: FOTO Din salariu de 1.000€ de profesor, Călin Georgescu e păzit de 4 bodyguarzi din Legiunea Străină
🇨🇩#DRC #Goma #M23 have taken control of the largest city in the east of Congo. They have entered and take key positions in the city as well FARDC have abandoned positions. Even Romanian mercenaries couldn't make the difference as they have taken refuge in UN base. pic.twitter.com/jwX3p2Cspo
— Gabrian (@511ZGS) January 27, 2025
Ministerul de Externe al României a transmis că este la curent cu situația „dinamică și imprevizibilă” din Nord-Kivu și că oferă sprijin consular familiilor celor blocați în regiune.
În 2024, patru mercenari români și-au pierdut viața în atacurile lansate de gruparea M23. Situația actuală ridică întrebări serioase cu privire la securitatea și viitorul celor rămași blocați în conflict.
Horațiu Potra și legătura cu Călin Georgescu
Horațiu Potra, un român originar din Mediaș, a fost identificat într-o anchetă realizată de Deutsche Welle ca fiind un mercenar activ în conflictele din Congo. Potra, supranumit „Mașinăria de război”, este cunoscut pentru legăturile sale cu gruparea de mercenari Wagner, fondată de Evgheni Prigojin, dar și pentru conexiunile cu anturajul rusofilului Călin Georgescu.
Citește și: Mercenarul lui Georgescu îl amenință pe Iohannis. Potra: Voiam să-i dau un test și Bucureștiul cădea
Acesta a fost anterior acuzat de deținere ilegală de arme de foc și de implicare într-o rețea de traficanți de droguri. Deși a fost eliberat în urma unui proces lung, el a primit anterior o condamnare de 2 ani și 8 luni de încălcare a regimului armelor și munițiilor, pedeapsă care a fost suspendată.
După eliberare, Potra a părăsit România, stabilindu-se inițial la Londra. Fotografiile postate de acesta pe rețelele de socializare l-au arătat într-un mediu urban până când, în urmă cu aproximativ un an și jumătate, a anunțat că s-a întors în Africa.
Citește și: Discuțiile secrete ale grupării lui Potra, dezvăluite: planul atacului de la București făcut public!
Imaginea postată de Potra într-o zonă de conflict, alături de soldați africani înarmați cu mitraliere AKM, a stârnit controverse și a confirmat revenirea sa în rândul mercenarilor activi din regiune.
Horațiu Potra a fost membru al Legiunii Străine Franceze într-o perioadă intensă de activitate militară în Africa în anii 1990. Ulterior, s-a implicat în mai multe conflicte din regiune, fiind cunoscut pentru activitatea sa în Republica Centrafricană, unde a antrenat forțele de securitate personale ale președintelui de atunci, Ange-Félix Patassé. De asemenea, Potra a oferit instruire militară insurgenților din Ciad, fiind perceput ca un specialist în războiul de gherilă.
Ancheta Deutsche Welle a relevat că Horațiu Potra și-a reînnoit activitatea militară în Congo, unde ar antrena soldați și mercenari locali. De asemenea, se presupune că ar avea legături cu gruparea Wagner, ceea ce ar explica prezența sa în Africa, un continent unde Wagner și-a extins influența prin contracte de securitate și minerit.
Reamintim că, recent, Potra, mercenarul din anturajul lui Călin Gerogescu a fost eliberat din arestul preventiv, după ce autoritățile au percheziționat proprietățile sale și au găsit peste 2 milioane de euro în numerar, în diverse valute. El nu are voie să participe la nicio adunare publică și trebuie să poarte o brățară electronică.
Citește și: Câți bani au câștigat Potra și Sechila, oamenii lui Călin Georgescu, în Legiunea Străină?
Avocata sa, Christiana Mondea, a refuzat să comenteze cu privire la originea acestor fonduri. Poliția a declarat că a găsit în mașina sa arme de foc, macete, săbii, o dronă profesională și mai mult de 20.000 de euro în numerar, care „ar fi fost destinate să fie folosite pentru a incita unele persoane să comită infracțiuni în timpul unor adunări publice neautorizate și pentru a le recompensa”.
Mondea a declarat pentru FT că Potra tocmai aterizase în România după ce lucrase în Congo, luase o mașină și plecase spre București pentru a-și vedea copiii mici. Ea nu a putut explica armele aflate în posesia sa sau asocierea clientului său cu cei 20 de bărbați înarmați care au fost, de asemenea, reținuți.
Citește și: VIDEO. Călin Geogescu s-ar fi întâlnit la Ciolpani cu Potra și Sechila. Imagini cu mașinile lor
Georgescu a negat inițial că îl cunoaște pe Potra. Luni, când a fost confruntat cu fotografii care îi arătau împreună, el a declarat că nu își putea „aminti cu precizie” când l-a văzut ultima dată pe Potra și a spus că a fost la ferma respectivă pentru a lua lecții de echitație și pentru a filma clipul.