“Doctori români anchetaţI pentru că refoloseau dispozitive de implant din cadavre”, acesta este titlul unui articol din ediţia online a cotidianului The Guardian din Anglia.
Jurnaliştii britanici accentuează faptul că sistemul medical românesc este printre cele mai puţin dezvoltate din Uniunea Europeană, fiind măcinat de corupţie, ineficienţă şI management politizat.
Mărturii îngrozitoare de la pacienți
O fostă pacientă a povestit că a avut o primă intervenție în 2013, apoi alte șase operații traumatizante. Pacienta mărturisește că organismul i-a respins stimulatorul cardiac, și că medicul nu i-a oferit niciun document privind proveniența echipamentului.
„Mi-a pus un aparat, stimulator cardiac. Crăpa cusătura, ieşea afară”, a explicat femeia.
Pacienta crede că este unul dintre cei 238 de pacienţi care ar fi primit dispozitivele reciclate de la persoane care au murit.
„Eu aşa cred. Pentru că nu îmi primea corpul, le dădea afară. De şapte ori să mă taie şi acum am aflat de ce. Mi-a făcut la antibiotice, sunt distrusă!”, a mai spus pacienta, pentru Observator News.
Producătorii dispozitivelor medicale consemnează interdicţia reutilizării acestora.
Judecătorii de la Tribunalul București au decis, sâmbătă, arestarea pentru 30 de zile a medicului Dan Tesloianu, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, în dosarul dispozitivelor cardiace extrase din cadavre şi montate la pacienţi.
Funrizorul de dispozitive de la morți ar fi un medic militar
Printre martorii cheie din dosar este un asistent de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, care ar fi fost trimis frecvent la Brașov să preia, de la medicul militar suspect și el în dosar, dispozitive folosite. Medicul militar este bănuit că ar fi fost unul dintre principalii furnizori ai doctorului din Iași.
Citește și: Tânăra ucisă în Gorj a zgâriat cu unghiile mașina polițistului care-a fugit când a apărut criminalul
Și la morga Spitalului Militar din Brașov se fac verificări și se caută probe. Medicul de acolo va fi anchetat de Parchetul militar, însă deocamdată nu este suspendat.
Ancheta procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică ar fi scos la iveală un alt lucru scandalos. Doctorul Tesloianu i-ar fi obligat pe stagiari să facă intervențiile de implantare a dispozitivelor medicale deși aceștia nu aveau drepturi. Mai mult, stagiarii ar fi făcut mai multe intervenții pe zi fiind expuși riscului de iradiere pentru că se foloseau și de aparatură radiologică.
Un al suspect în dosar ar fi un rezident al doctorului Tesloianu. Surse judiciare spun că și acesta ar fi montat dispozitive cardiace, cu toate că nu avea voie. Respectivul este sub control judiciar pentru 60 de zile și i s-a interzis să profeseze.
Deocamdată, nu se știe câți pacienți au avut probleme de sănătate în urma montării aparatelor cardiace.
Tesloianu câștigă 38.000 de euro pe an doar de la Spitalul Sf. Spiridon
Liviu Oprea, președinte Colegiul Medicilor Iași: "Noi nu am avut la colegiu niciun fel de plângere. Unui pacient căruia i se face intervenție, acel pacient trebuie să fie informat comprehensiv asupra întregului proces și să își dea un accept."
Patru pacienți sunt și ei sunt anchetați, pentru dare de mită.
Nicolae Dan Tesloianu are 52 de ani și lucrează la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași din 2011. Potrivit ultimei declarații de avere a soției sale, ar câștiga de la unitatea medicală 185.000 de lei, anual, adică aproximativ 38.000 de euro. Tesloianu este și acționar majoritar la o clinică privată, de unde a câștigat din dividende 160.000 de euro.
Medicul Tesloianu, iubitor de artă
Medicul nu a vrut să declare nimic în fața procurorilor care au cerut arestarea sa preventivă și au și obținut-o, sâmbătă, de la judecătorii Tribunalului București. Așa că doctorul a fost trimis în Centrul de Rețineri și arest preventiv, unde s-ar putea să își petreacă următoarele 30 de zile după gratii, dacă nu cumva avocații vor reuși să-i înduplece.
Au contesta deja această măsură în fața magistraților și poate că vor reuși să obțină o măsură mai blândă. Rămâne de văzut în zilele următoare dacă vor reuși să facă asta, ținând cont că probele de la dosar sunt destul de grele, iar acuzațiile sunt grave.
Ceea ce a impresionat și a șocat întreaga opinie publică este faptul că scriu acolo, la un moment dat, procurorii Parchetului General, că o mare parte din intervențiile făcute pe pacienți, cărora li s-au implantat acele dispozitive medicale la inimă, nu erau necesare. Nu una, nu 2, ci o mare parte din aceste intervenții chirurgicale.
Și vorbim de 238 de acte materiale în dreptul doctorului Tesloianu, căruia, se pare, i-au fost ridicate și niște tablouri. Pentru că, știm, procurorii au ridicat, în urma perchezițiilor, sume mari de bani, dar și 36 de tablouri pictate de nume renumite din lumea artei din România. Și știm că domnul doctor era un mare pasionat de artă.