Marcajele rutiere din București abia se mai văd. PMB: Vor fi refăcute integral cândva

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 06.10.2021 - 12:31
Trecere pentru pietoni, nemarcată, în București. Foto: Hotnews

Marcajele rutiere de pe străzile și bulevardele aflate în administrarea Primăriei Capitalei sunt în multe locuri șterse, astfel încât nu se pot distinge separările dintre benzi sau trecerile pentru pietoni.

SHARE

Marcajele rutiere de pe bulevardele și străzile aflate în administrarea Primăriei Capitalei, prin Administrația Străzilor București, sunt în mare parte șterse, astfel că a devenit complicat pentru șoferi să distingă, mai ales noaptea, separarea dintre benzi sau trecerile pentru pietoni.

Licitație pentru efectuarea marcajelor, încă din 2017

Situația nu este nouă. În 2017, Inspectoratul General al Poliţiei Române arăta că în numai două luni, în Bucureşti au avut loc 224 de accidente pe trecerile de pietoni nesemnalizate sau semnalizate necorespunzător.

În acel an, Primăria Capitalei, condusă de atunci de Gabriela Firea, a lansat o licitație publică pentru „proiectare și execuție semnalizare rutieră orizontală și verticală pe străzile aflate în Municipiul București”. 

Patru ani mai târziu, lucrurile nu doar că nu s-au îmbunătățit în Capitală, ci s-a complicat. În februarie anul 2021, Consiliul Concurenţei a anunțat că investighează 15 companii de pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră, pentru înțelegeri neconcurențiale ce vizau trucarea licitației de 120 milioane de lei, fără TVA, lansată în 2017 de Administraţia Străzilor Bucureşti.

Citește și: VIDEO A depășit pe linie continuă un TIR și i-a frânat în față. Șoferul de camion n-a oprit

Companiile investigate: Anduna Servimob S.R.L., Consitrans S.R.L., Dual Man S.R.L., Dumava Semnalizare S.R.L., Eurocerad International S.R.L., Euro Construct Trading 98 S.R.L.,Gamida Euromark S.R.L., Girod Semnalizare Rutieră S.R.L., Komora S.R.L., Lindor Ideal Construct S.R.L, Marad Concept S.R.L., Omnia Via Signa S.R.L., Telor Invest S.R.L., Tehnosmart Construct S.R.L. și Vesta Investment S.R.L.

Consiliul Concurenței preciza în februarie că deține indicii potrivit cărora Anduna Servimob S.R.L. și Vesta Investment S.R.L. nu s-au concurat la proceduri de achiziție publică, organizate începând cu anul 2017, aspect ce ar putea sugera o posibilă intenție de împărțire a contractelor. În acest fel, companiile încearcă să îşi asigure câştigarea procedurilor de achiziţie publică în condiţii mai puţin competitive şi, implicit, cu costuri mai mari pentru clienţi.

Cea de a doua investigație, declanșată în urma unei plângeri, viza o posibilă denaturare a concurenţei de către Consitrans S.R.L., Dumava Semnalizare S.R.L., Euro Construct Trading 98 S.R.L., Gamida Euromark S.R.L., Girod Semnalizare Rutieră S.R.L., Omnia Via Signa S.R.L., Tehnosmart Construct S.R.L. și Telor Invest S.R.L. cu ocazia participării acestora la aceeași procedura de achiziție publică, inițiată de Administraţia Străzilor Bucureşti în 2017.

În 2021, tot în faza de licitație

Marcajele rutiere s-au deteriorat și mai mult, fapt care îngreunează circulația și așa aglomerată din București și crește riscul pentru accidente rutiere. 

Între timp, Primăria Capitalei este tot la faza de organizare a unei licitații. 

„În prezent Administrația Străzilor are în derulare o procedură «Proiectare și execuție semnalizare rutieră orizontală și verticală pe străzile aflate în Municipiul București». Această procedură se află în etapa de evaluare la ANAP (Agenția națională pentru achiziții publice).

Citește și: Clanul Capră, care lua alocațiile copiilor victimelor și le amenința cu violul, ani grei de pușcărie

Până la finalizarea procedurii, Administraţia Străzilor Bucureşti (ASB), realizează în regie proprie, marcaje pentru parcări, treceri de pietoni şi continuă montarea indicatoarelor rutiere sau a limitatoarelor de viteză, în special în zonele unităților de învățământ și în zonele indicate de Poliția Rutieră”, se arată într-un răspuns oferit de Administrația Străzilor București pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te