MApN: Sistemul radar de la Cârcea nu va fi înlocuit cu un magazin cum a apărut în mass-media

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.09.2022 - 18:29
Sistem radar - Foto: Roaf

Ministerul Apărării Naționale susține că informațiile apărute în spațiul public referitoare la sistemul radar instalat la unitatea militară de la Cârcea nu au legătură cu realitatea, potrivit unui comunicat. 

SHARE

„Informațiile apărute în spațiul public care acreditează ideea că Ministerul Apărării Naționale intenționează sau ar fi luat în discuție relocarea în altă zonă a sistemului radar din dotarea UM 01803L Cârcea, pentru a permite continuarea lucrărilor la depozitul aparținând SC LIDL România SCS, reprezintă speculații care nu au legătură cu realitatea.Toate demersurile întreprinse de MApN în legătură cu această situație au fost și vor fi realizate cu respectarea strictă a cadrului legal și au ca unic obiectiv asigurarea funcționării sistemului radar în parametrii optimi, în aceeași locație de dispunere. Precizăm, de asemenea, că, în urma demersurilor MApN de sistare a lucrărilor de construcție, stadiul actual al lucrărilor la obiectivul industrial în discuție nu afectează în mod semnificativ desfășurarea activității unității militare, sistemul radar funcționând în prezent în parametri normali”, scrie în documentul MApN.

Citește și: VIDEO Nicolae Ciucă: „Vom prelungi ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţul la carburanţi”

Ministerul Apărării Naționale mai susține că „nu a fost înștiințat și nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizației de construcție nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Județean Dolj, pentru realizarea centrului logistic având ca beneficiar S.C. LIDL România SCS, așa cum prevede legislația în vigoare”.

Personalul unității militare a întreprins demersuri legale de pe 24 ianuarie, imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcție. Pe 26 ianuarie, Ministerul Apărării Naționale a înștiințat, prin adrese oficiale Consiliul Județean Dolj, Primăria Cârcea și compania cu privire la necesitatea imperativă a opririi construcției, până la obținerea avizului din partea MApN, în conformitate cu prevederile legale, având în vedere faptul că obiectivul industrial este situat la aproximativ 2 km sud de perimetrul unității militare, în zona de protecție instituită pentru asigurarea funcționării la parametrii optimi a radarului AN/FPS-117 din dotarea unității militare.

Citește și: VIDEO Femeile din armata Ucrainei cântă „Bella Ciao” în tranșee. Frumoase și curajoase

Ulterior, pe 2 februarie, compania a informat unitatea militară cu privire la sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de avizare. La acest stadiu al construcției obiectivului industrial, radarul funcționează în limitele normale, mai spun reprezentanții MApN.

De asemenea, Direcția Generală Juridică din Ministerul Apărării Naționale a inițiat demersurile pentru formularea unor acțiuni în instanță în vederea anulării autorizației de construcție.

Specialiștii au stabilit că pentru funcționarea în condiții optime a radarului există două variante. Prima vizează desființarea în totalitate a construcțiilor deja edificate prin finalizarea demersurilor aflate deja în derulare în instanță, singura autoritate care poate dispune o asemenea măsură. A doua presupune realizarea unor lucrări de supraînălțare a platformei de dispunere a radarului, pe cheltuiala agentului economic și cu participarea unui operator agreat de furnizorul sistemului radar și de agenția NATO specializată.

Citește și: VIDEO Ultrasecretul bombardier B-21 Raider, mai invizibil decât F-35. Autonomie: 7.000 de mile

„În acest sens, a fost emis, la 12 iulie, ordinul ministrului apărării naționale nr. 106 din 2022, prin care a fost delegată competența îndeplinirii unor atribuții aflate în responsabilitatea ministrului apărării locțiitorului comandantului Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere în vederea încheierii, în calitate de reprezentant al MApN, a tranzacției judiciare cu părțile litigante din dosarul 3706/63/2022”, mai spune MApN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te