MApN: Bugetul 2021 pentru Apărare prevede fonduri pentru ceretare la Institutul Cantacuzino

DE Elena Andrei | 22.02.2021 - 22:15
sursă infodefence

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) arată că bugetul propus pentru Apărare pentru anul 2021 prevede fonduri de 22,746 miliarde de lei, reprezentând 2,04 % din PIB.

SHARE


Astfel, aproape 800 de milioane de lei reprezintă investiţii în infrastructură şi peste 263 de milioane de lei - în sistemul medical militar, cercetare în domeniul medical (Institutul Cantacuzino) şi în învăţământul superior din reţeaua MApN.

Proiectul de buget pentru anul 2021 prevede pentru Ministerul Apărării Naţionale alocarea a peste 2% din PIB, la care se adaugă credite de angajament.

„Suntem în al cincilea an consecutiv în care România alocă, aşa cum s-a angajat, un nivel minim de două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Bugetul va acoperi asigura cheltuielile administrative, cele de funcţionare, dar şi pentru învăţământul militar, pentru investiţii, modernizări, şi pentru susţinerea luptei împotriva pandemiei COVID-19 şi pentru campania naţională de vaccinare", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de MApN.


Angajamentul privind investiţiile pentru Apărare adoptat la nivelul Alianţei prevede şi o alocare de cel puţin 20% din buget pentru echipamente majore.

2021 este al şaselea an în care România depăşeşte acest prag, procentul pentru 2021 fiind de 23.6.


„În 2021 ne propunem să investim în infrastructură peste 815 milioane lei. Această sumă include investiţii de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar şi cofinanţarea unor proiecte din Programul NATO de Investiţii în Securitate – NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum şi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei)", precizează MApN.


„Investim în anul 2021 şi peste 263 milioane lei pentru dotarea şi modernizarea infrastructurii reţelei proprii de unităţi spitaliceşti, cercetare în domeniul medical (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar Cantacuzino), instituţii proprii de învăţământ superior. Principalele obiective de investiţii au în vedere reabilitarea, modernizarea, extinderea şi construirea unor pavilioane noi, precum şi refacerea reţelelor de alimentare cu apă şi energie electrică", anunţă reprezentanţii Ministerului Apărării.

La Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar Cantacuzino sunt alocate fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii şi pentru activitatea de cercetare ştiinţifică pentru dezvoltarea proiectelor înscrise în planul sectorial de cercetare al Ministerului Apărării Naţionale: Imuno 1 - Orostim, Imuno 2 – Polidin, Good Laboratory Practice şi Anatoxina tetanică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te